Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Dålig närvaro för svenska EU-parlamentariker

18 maj 2009

De svenska ledamöterna hamnar i botten på närvarolistan i parlamentet. Det är endast Rumänien och Italien som haft sämre närvaro än de svenska ledamöterna under de senaste fem åren. Svenska socialdemokrater röstar i högre grad med sin europeiska partigrupp än vad moderater och kristdemokrater gör.

De svenska EU-parlamentarikerna kan inte stoltsera med någon hög placering vad det gäller närvaro i parlamentet. Istället hamnar Sverige trea från slutet med en närvaro på knappa 83 procent, enligt den sammanställning som VoteWatch.eu har gjort av hela den föregående mandatperioden.

Votewatch.eu

Av de 19 svenska ledamöterna är det främst Maria Robsahm (FI) som drar ner statistiken. Hon har endast deltagit vid 56 procent av sessionerna i parlamentet. Kristdemokraternas båda parlamentariker, Lars Wohlin och Anders Wijkman, hamnar runt 65 procents närvaro. Inger Segerström (S), och Carl Schlyter (MP) har varit de flitigaste ledamöterna och deltagit i över 97 procent av sessionerna.

Italiens 78 ledamöter har sämst närvaro i parlamentet, trots att de är de bäst betalda parlamentarikerna med en årslön på nästan 1,5 miljoner svenska kronor (134 291 euro). Italienarna deltog vid knappt 72 procent av de parlamentariska sammanträdena under den senaste mandatperioden.

Österrike topparstatistiken med nästintill 93 procentig närvaro vid mötena i Bryssel och Strasbourg.

Förutom statistik över parlamentarikernas närvaro har VoteWatch även sammanställt i vilken utsträckning ledamöterna röstar i linje med sina europeiska partigrupper. För svensk del är de socialdemokratiska politikerna mer lojala mot sin partigrupp än vad moderaterna och kristdemokraterna är.

VoteWatch.eupresenterar statistik som bygger på EU-parlamentets egna siffror. De statistiska metoderna är utvecklade av statsvetare från London School of Economics and Political Science och Université Libre de Bruxelles.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret