Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Parlamentet utmanar ministrars beslut om finanstillsyn

2 december 2009

EU:s finansministrar enades på onsdagen om ett nytt europeiskt övervakningssystem för finansmarknaderna. Men nu går paketet till EU-parlamentet där ledarna för de stora politiska grupperna redan kritiserar det för att vara urvattnat.

Det gick snabbare än väntat att övertyga Storbritannien om hur de nya tillsynsmyndigheterna skulle se ut och vilken makt de skulle få. På eftermiddagen kunde finansminister Anders Borg, som hade flaggat för att långa överläggningar skulle behövas, deklarera att en överenskommelse var nådd.

– Det är en betydande framgång och jag är mycket glad över att vi har nått en bra kompromiss på tillsynspaketet. Europa har tagit sitt ansvar för att få viktiga åtgärder på plats som minskar risken för nya kriser, säger Anders Borg.

Huvudfrågan för förhandlingarna var hur stor makt de tre överstatliga tillsynsmyndigheterna för bank- försäkrings-, och värdepapperssektorns skulle få över de nationella tillsynsmyndigheterna och i förlängningen medlemsländernas statsfinanser.

De tre nya myndigheterna får i uppgift att ta fram nya riktlinjer och standarder, bedöma om ett medlemsland bryter mot EU-rätten och medla mellan nationella tillsynsmyndigheter om de har olika åsikter om till exempel hur stor kapitaltäckning en bank bör ha. I dessa medlingsfall finns det en möjlighet för medlemsländerna att överklaga ett beslut till EU:s finansministrar som då med ett majoritetsbeslut kan köra över den europeiska tillsynsmyndigheten. Skulle det inte gå finns den så kallade ”nödbromsen”, det vill säga att frågan diskuteras på ett EU-toppmöte.

Diplomater från Storbritannien beskrev denna mekanism som ett ”tredubbelt lås” för att inga beslut ska kunna tas som inskränker på deras, eller andra länders för den delen, statsfinansiella suveränitet.– Vi är mycket nöjda med överenskommelsen. Det här säkrar Londons intressen och därmed hela Europas, sade en brittisk EU-diplomat. 

Nu går paketet vidare till EU-parlamentet som har medbeslutanderätt i frågan. Därifrån kommer redan signaler på att det är mycket arbete kvar innan allt är på plats. De fyra stora partigrupperna skriver i ett uttalande att tillsynspaketet rör sig i fel riktning och att man ”inte kommer att acceptera ett urvattnat förslag”. EU-kommissionär Charlie McCreevy sade att han hoppades på att parlamentet kunde ta paketet vidare och stärka tillsynsmyndigheterna.

Anders Borg konstaterar att det blir en svår fråga att lösa för det kommande ordförandeskapet.
– Visst blir det komplicerat med parlamentet. Det har fått en starkare roll med Lissabonfördraget och är angeläget att visa det. Men jag tror att det blir svårt att ändra balansen i förslaget utan att tappa det breda stöd det har i dag [i regeringarna].

I paketet ingår också skapandet av en tillsynsmyndighet som ska övervaka de makroekonomiska riskerna (Europeiska systemrisknämnden, ESRB). Det beslutade finansministrarna vid sitt möte i oktober.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret