Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

"Greklands ekonomi hotar eurosamarbetet"

25 januari 2010

Grekland svaga ekonomi hotar sammanhållningen i eurosamarbetet, varnar nu EU-kommissionen i ett internt dokument.


Den svaga grekiska ekonomin är en fara för eurosamarbetet och minskar dess förtroende. Det skriver EU-kommissionen i ett internt dokument som den ansedda tyska tidskriften Der Spiegel har kommit över.Stora obalanser mellan olika länder i valutaunionen är oroande för samarbetet som sådant, skriver kommissionens enhet för ekonomiska och finansiella frågor. Det är framför allt Greklands svaga ekonomi som bekymrar, men även Irland och Spanien finns med på listan över problemländer.Greklands kris fanns, till skillnad från de två sistnämnda länderna, redan innan finanskrisen slog till. Sedan dess har ekonomin praktiskt taget havererat och statsskulden beräknas under 2010 att nå upp till 125 procent av landets BNP.Grekland har även påkommits fuska med redovisningen av den ekonomiska situationen, något som väntas leda till att EU:s statistikbyrå Eurostat ska få utökade möjligheter att själv undersöka medlemsländernas ekonomiska situationer i framtiden.Den grekiska regeringen har satts under hård press från EU att ordna upp sina finanser och i år väntas landet låna upp till 53 miljarder euro. Räntan på landets statsobligationer ligger långt över exempelvis de tyska, men diskussionerna om att Grekland kommer att tvingas lämna eurosamarbetet är nys, säger landets finansminister Giorgos Papakonstantinou.

– De spekulationerna är absurda. Jag avvisar dem helt och hållet, sade han i den tyska tidningen Die Welt .


Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret