Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Malmström försvarar kontroversiellt avtal

9 februari 2010 | EU-politiker upprörda

Sveriges nya EU-kommissionär Cecilia Malmström försvarar det kontroversiella Swift-avtalet två dagar innan EU-parlamentet röstar om det. Den hårda lobbyingen för avtalet fortsätter från regeringar på båda sidor Atlanten.
– Det är otillfredsställande, men vi har inte tekniken i dag att göra på ett annat sätt, säger Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström godkändes tillsammans med sina 26 kollegor av EU-parlamentet på tisdagen och fick ta emot en blombukett och ett bokstöd i form av en pingvin som grattis. Men de kommande två dagarna blir inte lika trevliga för Cecilia Malmström.

I morgon onsdag debatterar hon det så kallade Swift-avtalet med parlamentet, som för närvarande lutar åt att rösta ner avtalet på torsdag. Men Malmström försvarar Swift.

– Det har undersökts av många oberoende instanser som har sagt att dataskyddet är tillräckligt, säger hon.

Kritiken går ut på att Swift, ett belgiskt företag som registrerar banktransaktioner, kommer att lämna ut en omfattande mängd data till amerikanska myndigheter. Inga restriktioner finns för hur länge USA kan behålla informationen som framkommer i datan. Det kränker den personliga integriteten menar kritikerna.

Cecilia Malmström menar att det måste finnas en väldigt specifik indikation på vad polisen letar efter och att det finns ordentliga skydd för medborgarna i avtalet. Det ska också ha bidragit till att terrormisstänkta personer gripits och terrorattentat förhindrats.

Är det bra att man kan överföra så kallade massdata till USA?
– Det är otillfredsställande, men vi har inte tekniken i dag att göra på ett annat sätt. Vi får diskutera också i framtiden hur man ska hitta ett bättre sätt. Jag har inte satt mig in i alla de detaljerna ännu, säger Cecilia Malmström till Europaportalen.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter röstade i förra veckan nej till avtalet. Påtryckningarna från USA har varit starka; ett brev från utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Geithner adresserat talmannen Jerzy Buzek är ett exempel (se brevet här bredvid).

– Det är ett extremt tryck. Jag talar oavbrutet med ministrar från olika stater och har aldrig varit med om något liknande, säger den holländska liberalen Jeanine Hennis-Plasschaert, som är ansvarig ledamot för frågan i parlamentet.

Om parlamentet röstar nej till avtalet avbryts samarbetet helt och hållet. Det finns även en möjlighet att skjuta upp omröstningen om EU:s ministrar går parlamentet till mötes. Ett ja till avtalet är helt uteslutet, enligt Hennis-Plasschaert.
– Om rådet rör på sig kan jag eventuellt tänka mig att skjuta upp omröstningen, men än så länge har det inte hänt något som går i den riktningen, säger hon.

Det var det svenska ordförandeskapet som den 30 november, en dag innan Lissabonfördraget trädde i kraft, klubbade avtalet på ett möte med EU:s justitieministrar. Sedan dess har parlamentarikerna väntat på att få dokumenten översatta till EU:s alla officiella språk. Det skedde en vecka innan Swift-avtalet började gälla.
– Parlamentets majoritet är nog egentligen för avtalet, men de är lite sura för att det slöts innan parlamentet fick säga sitt, säger Cecilia Malmström.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret