Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Stimulansåtgärder ska rädda jobben

1 februari 2010 | Fortsatt stigande arbetslöshet

EU:s sysselsättningsministrar är överens om att unionen måste behålla stimulansåtgärder fram att arbetslösheten vänder neråt. Under året väntas arbetslösheten i EU stiga över tio procent.

Stimulansåtgärderna som satts in för att motverka finanskrisen ska inte dras tillbaka förrän arbetslösheten slutat stiga. Den utfästelsen ställde sig EU:s sysselsättningsministrar bakom i torsdags under ett informellt möte i Barcelona.
– Vi måste ha stimulansåtgärder för att motverka den fortsatta förlusten av jobb, sade Spaniens sysselsättningsminister Celestino Corbacho vid en presskonferens i samband med mötet.

Corbacho exemplifierade med de stimulansåtgärder som satts in i olika europeiska länder för att rädda bilindustrin, något som han menade har lett till att företagen behövt vidta mindre besparingsåtgärder än vad som annars varit nödvändigt.
– De åtgärder som har antagits runt om i Europa har hjälpt till på flera olika sätt. Det har skapat jobb och ökat den ekonomiska aktiviteten, sade Corbacho.

De senaste siffrorna som presenterades i fredags visar att den sammantagna arbetslösheten i EU är uppe i 9,6 procent, och därmed har fortsatt stiga jämfört med ett år sedan när den var två procentenheter lägre. Den stigande arbetslösheten anses heller inte ha nått toppen för att snart vända neråt – under året spås arbetslösheten nå över tio procent.

Även om EU:s ekonomi visat tecken på att den sakta inlett en återhämtning är EU:s sysselsättningsministrar långt ifrån ensamma om att anse att det är en osäker väg som väntar.
– Det vi kommit fram till under våra diskussioner är att dessa stimulansåtgärder kan tas bort endast när ekonomin är tillräckligt stark, så att den inte behöver dessa stimulansåtgärder.

Effekten på arbetsmarknaden är fortfarande märkbar och arbetslösheten fortsätter att stiga, och vi anser därför att dessa åtgärder måste behållas, sade Corbacho.

Europafacket fanns på plats i Barcelona och varnade för att dra tillbaka stimulansåtgärderna allt för tidigt. Facket underströk också att det framför allt är unga och utsatta arbetare som drabbas värst av krisen.
–Vårt budskap är tydligt: Akta er för frestelsen att reducera de offentliga utgifterna. Den främsta prioriteringen måste vara att utvidga mekanismerna som begränsar avskedanden och som försäkrar skyddet för anställda, sade Joel Decaillon, vice generalsekreterare för Europafacket.

Under mötet diskuterades också möjligheten att ge mikrolån till unga personer och ett förslag väntas från det spanska ordförandeskapet inom de närmsta veckorna. Enligt EU-kommissionen bör runt en miljard kronor avsättas för mikrolån till unga personer. Framför allt ska lånen gå till unga personer som befinner sig i en svår ekonomisk situation och som stått utan arbete under en längre period.

Den svenska regeringen är positiv till förslaget om mikrolån, som man hade hoppats att få igenom redan under det svenska ordförandeskapet i höstas.
– Vi har gott hopp om att frågan ska få en lösning under våren, förhoppningsvis redan under rådsmötet 8 mars, säger Mårten Wennberg, stabschef hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret