Konservativa på väg mot storseger i Ungern
12 mars 2010 | Veckans europeiska opinioner.Tyskarna vill ha en ny utrikesminister och det ungerska konservativa oppositionspartiet Fidesz leder stort inför de nationella valen. Läs mer i veckans europeiska opinioner.
Stort glapp mellan regerings- och oppositionspartierna i Ungern
Inför
nästa månads val till det ungerska parlamentet leder konservativa
Ungerska medborgarunionen (Fidesz) med 61 procent av väljaropinionen.
Långt därefter, med 22 procent av ungrarnas röster, kommer det regerande
Socialistpartiet (MSZP).
MSZP vann tillsammans med liberala Fria demokraters allians (SZDSZ)
det senaste valet i april 2006. Några månader senare uppstod stort
rabalder när en inspelning med MSZP:s ordförande, tillika Ungerns
dåvarande premiärminister Ferenc Gyurcsány, offentliggjordes. På
inspelningen sade Gyurcsány att han och hans administration under de
senaste 1,5 åren hade ljugit om landets ekonomiska situation för att
kunna vinna valet. I mars 2008 fick han avgå och ersattes av Gordon
Bajnai.
Mätning: 10–24 februari 2010, 1000 personer
telefonintervjuades. Felmarginalen låg på 3,1 procent. Källa: Tarki.
Den tyske utrikesministern inte populär
Tre av fem tyskar tycker inte att den liberale Guido Westerwelle passar som utrikesminister i landets borgerliga koalitionsregering.
Guido Westerwelle är partiordförande i det liberala FDP som sitter i med de partierna CDU och CSU.
Westerwelle har gjort sig känd som en stark kämpe för det tyska språket. I höstas blev han vidare känd under en presskonferens då han vägrade att svara på frågor som ställdes på engelska. Han sade att han gärna skulle dricka te och prata engelska med den brittiske reporten, men att de just nu befann sig i Tyskland. Förra månaden startade han en stor kampanj som ska främja tyska språket i världen.
Mätning: 18–19 februari 2010, 1003 telefonintervjuades. Felmarginalen låg på 3,1 procent. Källa: Stern, RTL.
Flertalet bulgarer nöjda med premiärminister
Hälften av Bulgariens befolkning säger att de är nöjda med premiärminister Bojko Borisovs insatser. Var femte ställer sig negativ.
I februari 2009 anklagades Borisov för högerextremism av den socialistiske oppositionsledaren Jan Marinus Wiersma. Denne ansåg att Borisov hade refererat till Bulgariens romer, turkar och pensionärer som ”dåligt humankapital”. Bojko Borisov dementerade detta och har därefter lovat att inkludera romer på alla nivåer i regeringen, inklusive en eventuell ministerpost. Han har även sträckt ut en hand till landets 700 000 etniska turkar.
Bojko Borisov är Bulgariens femtionde premiärminister. Den 5 juli 2009 vann hans center-högerparti Medborgare för Bulgariens europeiska utveckling (GERB) det nationella parlamentsvalet med nästan 40 procent av rösterna.
Mätning: Februari 2010, 1056 personer tillfrågades. Felmarginalen låg på 3,2 procent. Källa: Alpha Research.
Britter vill se fredlig lösning på tvist om Falklandsöarna
Brittiska företaget Desire Pretoleum har hittat olja 16 mil norr om Falklandsöarna. Argentina, som gör anspråk på öarna, menar att alla båtar som vill åka dit måste ha argentinskt godkännande. 65 procent av britterna vill att landet ska söka en diplomatisk lösning på kontroversen. 20 procent vill dock att Storbritannien ska använda alla stående medel, inklusive militära, för att företaget ska få verka i området. Endast fyra procent av britterna anser att landet bör ge upp alla planer på att få borra efter olja.
1982 utbröt ett kortvarigt krig mellan Storbritannien och Argentina över Falklandsöarna. Britterna vann snabbt kriget och tre år senare fick de tre tusen invånarna självstyre, men Storbritannien ansvarar för försvar och utrikespolitik.
Mätning: 10-24 februari 2010, 1000 personer telefonintervjuades. Felmarginalen låg på 3,1 procent. Källa: Tarki
Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.