Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svensk senfärdighet bakom EU-anställdas problem

22 april 2010 | Oklart regelverk

Är det ett brott mot lagen att Sverige nekar EU-anställda grundläggande rättigheter? Det undrar de 600 personerna knutna till Europeiska smittskyddsinstitutet i Solna som lämnat in en skrivelse till Europaparlamentet.

– Vi vill uppmärksamma parlamentet om en fråga som pågått i sex år och som orsakar stora problem för personalen och deras familjer vid Europeiska smittskyddsinstitutet i Stockholm, skriver personalen.

Igår kunde Europaportalen berätta att de cirka 250 anställda och deras familjer på Europeiska smittskyddsinstitutet i Solna befinner sig i ett tillstånd av att bo i Sverige men sakna tillträde till viktiga samhällsfunktioner.

I skrivelsen till Europaparlamentet, som lämnades in tidigare i år, kräver personalen ”grundläggande rättigheter” under sin vistelse i Sverige. De skriver att EU-kommissionen i framtiden borde garantera att länder som får EU-organ också ser till att deras anställda får del av samhällsservicen.

– Det är en ny myndighet och vi har ingen erfarenhet av den här typen av frågor. Deras status är ju väldigt speciell och vi vet att de stöter på massor av problem, säger Anita Janelm, ämnesråd på socialdepartementet som arbetar med att lösa frågan.

Personer anställda av EU i Sverige omfattas av lagen om immunitet och privilegier. Det innebär att de inte är folkbokförda och inte heller behöver betala skatt i Sverige. Men det betyder också att de saknas i en rad vanliga register som hämtar sin information från folkbokföringsregistret. Det gör att personalen får problem när de ska teckna telefonabonnemang, öppna bankkonton eller teckna avtal med exempelvis elbolag eftersom de rent formellt inte existerar.

Vid årsskiftet ändrades reglerna så att personnumret går att skilja från folkbokföringen. När medarbetarna fick personnummer trodde man att problemet slutligen skulle vara löst.

– Men de upplever fortfarande problem i det svenska samhället med anledning av att de inte är folkbokförda här. Så det kvarstår en hel del att lösa. Och det jobbar vi på, säger Anita Janelm på socialdepartementet.

På Europeiska smittskyddsinstitutet bekräftar chefen för administrationsenheten, Anni Hellman, att processen att bosätta sig i Sverige har varit lång för de anställda.

– Vi kan inte rösta och att våra personnummer inte finns i folkbokföringsregistret gör det svårt att ta del av samhällsservice och för medföljande familjemedlemmar att få jobb. Men vi har jobbat intensivt med det här de senaste månaderna och hoppas att vi tillsammans med svenska myndigheter kan hitta en lösning.

De anställda är lite mer direkta och kräver i sin petition ett avtal med den svenska staten som ”garanterar de grundläggande rättigheterna för ECDC: s personal såsom EU-medborgare i Sverige”.

När Europaportalen söker Maria Larsson (KD) i egenskap av ansvarig politiker på socialdepartementet, hittar frågan plötsligt sin plats. Att lösa dilemmat med de immunitetsskyddade EU-anställda ligger på finansdepartementet och det spelar ingen roll hur mycket ECDC jobbar på att hitta en lösning eftersom det krävs en lagändring, enligt Maria Larssons pressekreterare Niclas Thorselius till Europaportalen.

EU-medborgare har rätt att rösta i kommunalval i det EU-land de är bosatta i.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret