Sverige diskriminerar EU-anställda
21 april 2010 | Pågått i fem årDe kan inte få hyreskontrakt, koppla in el eller skaffa telefonabonnemang. De handlar om experter från hela Europa som jobbar på det Europeiska Smittskyddsinstitutet (ECDC) i Solna.
– Jag blev rasande när jag fick höra talas om det här. Det borde ha lösts för länge sedan, säger tyska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jutta Haug (S) till Europaportalen.
Hon höll ett brinnande anförande i Europaparlamentet på onsdagen om förhållandena för de anställda experterna i Solna. Sedan verksamheten startade 2005 har de anställda försökt få till ett så kallat seat agreement, som reglerar deras vistelse i Sverige. Eftersom det inte lyckats lämnade anställda på ECDC förra året in en petition till Europaparlamentet. I den skriver de att de vill få svenska personnummer så att de kan teckna avtal och få tillgång till det svenska samhället.
– Det stämmer att många saknar personnummer, säger en representant för Europeiska Smittskyddsinstitutet.
Enligt honom är det cirka 250 anställda som saknar personnummer. Det påverkar även deras medföljande partners och gör bland annat att de får problem när de ska söka sjukvård. På Europeiska Smittskyddsinstitutet säger man att sånt här brukar ta tid och att det pågår samtal med Utrikesdepartementet om att ge de anställda personnummer.
– Det här är inte enbart ett svenskt problem. Men Sverige är uppbyggt helt och hållet runt personnumren och det gör det hela lite speciellt, säger representanten för Europeiska Smittskyddsinstitutet.
Hittills har många av de anställda haft så kallade samordningsnummer från Utrikesdepartementet. Men de fungerar inte alltid i praktiken. Tyska parlamentarikern Jutta Haug (S) som varit i kontakt med de anställda tycker att frågan borde vara mer angelägen för svenska myndigheter.
– Alla länder vill få ett EU-organ i sitt land. Men jag får intrycket av att den svenska regeringen bara struntar i ECDC nu när de väl har fått det, säger Jutta Haug (S).
Efter påtryckningar från Sverige hamnade Europeiska Smittskyddsinstitutet i Sverige 2005. Det startade sin verksamhet i Solna i maj samma år. Av de 300 anställda kommer merparten från andra europeiska länder. De anställda arbetar med att förebygga och kontrollera förekomst av vissa sjukdomar.