Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Faran inte över för Grekland

3 maj 2010 | Historiskt nödlån

Historiens största räddningspaket är sjösatt. Vid ett extra ministermöte i Bryssel på söndagskvällen enades euroländerna om att säga ja till jättelånet på 1 100 miljarder kronor till Grekland.

Rekordlånet ska betalas ut under tre år med start så snart som möjligt. 800 miljarder kronor kommer från de sexton euroländerna och resten från internationella valutafonden, IMF. De bilaterala lånen har en ränta på fem procent.

Euron fortsatte på måndagsförmiddagen att tappa mot dollarn och finansmarknaderna verkade inte övertygade om lånebeskedet. Skillnaden mellan tyska och grekiska räntor har minskat något, men den grekiska räntan är fortsatt hög.
– Det är ett tecken på att marknaden ser en minskad risk för en betalningsinställning i Grekland jämfört med när det var som värst. Men marknaden har inte på något sätt blåst faran över, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB till Europaportalen.

Grekerna har tuffa år framför sig. I räddningspaketet ingår krav på nedskärningar i budgeten på närmare 300 miljarder kronor, höjd pensionsålder från rekordlåga 53 år till 67 och det grekiska budgetunderskottet måste före utgången av 2014 ha pressats ner till tre procent. I dag ligger Greklands budgetunderskott på 14 procent.
– De skattemässiga justeringarna kommer för Greklands del innebära sänkta pensioner och sänkta löner för offentliganställda, sa finansminister Giogios Papakonstantinou i den grekiska tevekanalen ERT efter söndagens möte.

President Karolos Papoulias efterlyste hårdare tag.
– Vi måste straffa dem som är skyldiga till den ekonomiska krisen, sa presidenten i grekiska tidningen Ta Nea.
Nu återstår att se hur förankrad åtstramningspolitiken är. De offentliganställda strejkade på måndagen och på onsdag har fackförbunden utlyst generalstrejk.

Tyskland bidrar med över 200 miljarder kronor. Lånet får hård kritik från flera håll i Tyskland och förbundskansler Angela Merkel vädjade på söndagen till näringslivet att engagera sig i Greklandshjälpen, ett möjligt försök att få draghjälp i opinionen. Merkel sa i en intervju på söndagen att euroländer ska berövas sin rösträtt om de inte sköter sig, skriver Reuters.

På fredag träffas euroländernas stats- och regeringschefer för att skriva under avtalet. Och utbetalningarna brådskar; den nittonde maj måste grekiska staten betala och förnya sina lån.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret