Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Läsartext: (S): Orimligt att höja anslagen för Europaparlamentet

Göran Färm (S) 3 maj 2010 | Vad säger (M) och (KD)?

Just nu pågår en strid i Europaparlamentet om parlamentets budget för 2011.  Parlamentet kan inte kraftigt öka sina administrativa utgifter, samtidigt som flera medlemsländer efter finanskrisen drastiskt skär ned i sina nationella budgetar. Vad säger Gunnar Hökmark och Alf Svensson, är det en rimlig användning av skattebetalarnas pengar i dagens läge? Det skriver Göran Färm (S), gruppledare för de europeiska socialdemokraterna i EU-parlamentets budgetutskott.

Genom Lissabonfördraget har EU-parlamentet fått nya budget- och lagstiftningsbefogenheter på områden som jordbruk, fiske, migration, brottsbekämpning och andra rättsliga frågor, men också delvis på tunga områden som ekonomisk politik, budget och utrikespolitik. För att möta de nya krav som därmed ställs på parlamentet, kräver EU-parlamentets ledning mera resurser.

Kravet är rimligt när det gäller personal till de lagstiftande utskottens sekretariat, de politiska grupperna, parlamentets bibliotek och "policy avdelningar", det vill säga sådant som krävs för att höja kompetensen på viktiga områden.

Byrån vill dock även höja ledamöternas anslag för att anställa medarbetare, assistentersättningen, och det är mindre rimligt. Jämfört med till exempel läget för svenska riksdagsledamöter är vi väl försörjda med stöd. Och förslaget att införa en extra kostnadsersättning för vissa så kallade ”office holders”, bland andra parlamentets vice talmän, är direkt olämplig. Totalt innebär förslagen en ökning av parlamentets budget 2011 med 6,5 procent!

Även om vissa förstärkningar är motiverade för att möta de nya kraven på parlamentet, är den totala ökningen orimlig. Parlamentet kan inte kraftigt öka sina administrativa utgifter, samtidigt som flera medlemsländer efter finanskrisen drastiskt skär ned i sina nationella budgetar. De tvingas avskeda offentliganställda, frysa eller till och med sänka löner, skära ner i sjukvårds- och pensionssystem.

I förra veckan behandlades frågan i parlamentets budgetutskott. I förhandlingar med parlamentets ledning har jag som gruppledare för de europeiska socialdemokraterna i budgetutskottet, krävt att vissa förslag ska bort, och mer finansieras genom besparingar. Vi har också lyckats banta kraven med 160 miljoner kronor, ett beslut som budgetutskottet nu ställt sig bakom. Jag tycker fortfarande att vi kunde ha sparat mer, men detta är ändå ett steg på vägen.

Dock har parlamentets största grupp: moderaternas och kristdemokraternas EPP – tillsammans med vissa ledamöter från andra grupper – hela tiden argumenterat för byråns förslag. Inför budgetutskottets behandling hade man till och med mobiliserat sin gruppledare, fransmannen Joseph Daul, att föreslå ett ovillkorligt ja till förslaget om höjd assistentersättning. Jag fick inte stöd för ett rakt nej, men har istället arbetat för att vi måste få en utvärdering av de ytterligare kostnader fler assistenter medför (lokaler, utrustning, med mera) innan vi höjer beloppen – och den modellen vann i utskottet. Budgetutskottet beslutade att en sådan utvärdering måste presenteras innan parlamentet godkänner höjningen.

Det största problemet inför parlamentets kommande beslut är EPP-gruppen. De har vägrat kräva ytterligare besparingar, de slåss för en ytterligare ökning av assistentersättningen, och har vägrat ta avstånd från idén om en extra kostnadsersättning till ”office holders”. Vad säger Gunnar Hökmark och Alf Svensson, är det en rimlig användning av skattebetalarnas pengar i dagens läge?

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret