Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fackliga protester mot höjd pensionsålder utanför centralbanken i Madrid tiidgare i år.

Stora förändringar i spansk arbetsrätt

23 juni 2010 | Het politisk sommar

Den spanska arbetsrätten är på väg att genomgå stora förändringar i skuggan av landets svåra ekonomiska kris. Rörligheten på arbetsmarknaden ska öka genom att det blir lättare och billigare för arbetsgivare att göra sig av med anställda.

I den spanska regeringens förslag till reformerad arbetsrätt finns flera förändringar kring avgångsvederlagen som ska sänka företagens kostnader men också öka rörligheten på arbetsmarknaden. Fram tills idag kan en löntagare som blir av med jobbet räkna med ett avgångsvederlag på 45 dagslöner per anställningsår. Det vill regeringen nu sänka till 33 dagslöner. Sedan vill man efter vad som kallas en österrikisk modell inrätta ett individuellt konto för intjänat avgångsvederlag som den enskilde kan ta med sig till nya anställningar. Vid domstolstvist om avgångsvederlag ska det bli svårare för arbetstagaren att vinna jämfört med idag.

I förslaget finns också minskad arbetstid enligt tysk modell. Vid kristider ska en arbetsgivare ha möjligheten att sänka arbetstiden för de anställda med mellan 10 – 70 procent med motsvarande sänkt lön som i sin tur staten delvis kompenserar den enskilde med a-kassa.

Ett annat förslag som kanske är mer ovanligt är att arbetsgivare ska kunna säga nej till avtalade löneökningar om företaget har svåra ekonomiska problem.

Reaktioner på regeringens nya arbetsrätt har varit hård och även om det stora högerpartiet Partido Popular ansåg det vara otillräckligt gav man det ändå sitt passiva stöd under gårdagens omröstning när de lade ner sina röster. Det fackliga svaret blev att utlysa en generalstrejk till den 29 september, vilket är samma dag som Europafacket har kallat till europeisk protestdag mot nedskärningar.

Men beslutsprocessen är bara i början och nu återstår tuffa politiska förhandlingar. För den socialistiska regeringen som är i minoritetsställning, antas få en het sommar när de ska försöka lotsa förslaget genom parlamentet. Något aktivt stöd från de konservativa är sannolikt inte att vänta utan en uppgörelse får som tidigare nås med några av de många regionala småpartier som spelar vågmästarroller i det spanska parlamentet. Ett slutligt beslut väntas i augusti.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret