Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Läsartext: "Stresstesta EU:s egen budget"

23 juli 2010 | Strid om EU:s nya budget

EU inför så kallade stresstest av banker. Men om EU ska komma starkare ur den ekonomiska krisen behöver även EU och medlemsländerna driva en ansvarsfull ekonomisk politik, skriver Anna Kinberg Batra (M), ordförande i riksdagens EU-nämnd.

I dag, 23 juli, publiceras EU:s så kallade stresstest av banker, som visar hur EU:s betalningssystem klarar påfrestningar. Men om EU ska komma starkare ur den ekonomiska krisen är det inte bara betalningssystemen som behöver bättre styrning, även EU och medlemsländerna behöver driva en ansvarsfull ekonomisk politik och tyvärr der det ut som att den politiska viljan till det inte är stark i dagsläget.

I början av sommaren klarade bara tre länder kraven på begränsat underskott och begränsad statsskuld, flera länder har problem med att komma ur underskott och krisläge till stabila statsfinanser. I år är Sverige ett av få länder som klarar EU:s krav på stabila statsfinanser. Det är något som vi kan vara glada över eftersom att vi kan diskutera eventuella reformer för nästa mandatperiod istället för att presentera stora sparpaket. Det beror på att Alliansen har drivit en ansvarsfull ekonomisk politik istället för att köpa bilfabriker och skicka in pengar till bankerna.

Nu påbörjar arbetet med nästa års EU-budget och snart väntar en utlovad översyn av EU-budgeten på längre sikt. Trots att Sverige med hög trovärdighet driver på för bättre disciplin, med brett stöd i riksdagen, verkar det som att många regeringar tror att EU kan fortsätta med bidrag och protektionism samtidigt som medlemsländerna vidtar drastiska åtgärder på hemmaplan. Under de senaste åren har vi diskuterat skarpare regler och sanktioner mot länder som inte följer budgetreglerna. Allt detta är bra men då kan inte EU:s egen budget undgå förändringstryck.

Det finns problem inom EU med pengar som inte kommer fram dit de ska och stora administrativa kostnader, exempelvis flyttkarusellen av Europaparlamentet och sammanträden med regionkommittén och den ekonomiska och sociala kommittén. Detta kostar hundratals miljoner Euro, alltså svenska miljardbelopp trots att nyttan ständigt är ifrågasatt. Flyttkarusellen av Europaparlamentet mellan Bryssel och Strasbourg uppskattas kosta över 200 miljoner euro per år och de rådgivande organen regionkommittén och ekonomiska och sociala kommittén beräknas kosta ungefär 90 respektive 140 miljoner euro nästa år.

Om samtliga medlemsländer hade vårt underskott och vår inställning till bidragssystemen skulle EU-ekonomin vara välskött och budgeten kunna minska trots fler medlemmar och uppgifter. Hela EU behöver fundera ett varv till på hur vi ska kunna anpassa kostymen efter en tuffare omvärld. Trots att världen har genomgått den största finansiella krisen sedan 1930- talet med statsfinansiella kriser som påföljd är vägen till stabila finanser i Europa lång.

Efter det svenska valet i september kommer förhandlingar med Europaparlamentet och övriga medlemsländer att fortsätta. Nu behövs en ansvarsfull regering, som tar aktiv del i EU-arbetet, mer än någonsin. Vi moderater kommer att fortsätta driva en ansvarsfull ekonomisk politik, både på hemmaplan men också inom EU.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret