Beatrice Ask: Acta-avtalet kräver ny lagstiftning

Publicerad: 20 okt 2010 kl 23:36
Uppdaterad: 21 okt 2010 kl 9:57
Acta-avtalet är tänkt att stoppa piratkopieringen men är starkt kritiserat.
Acta-avtalet är tänkt att stoppa piratkopieringen men är starkt kritiserat.Bild: Guillaume Lemoine/Flickr

Acta-avtalet skulle inte leda till några förändringar i lagstiftningen i något EU-land. Men Sverige kommer att behöva göra lagändringar. Det kommer justitieminister Beatrice Ask att tillkänna ge i riksdagen i dag, torsdag.

Sverige kommer att behöva ändra i sin lagstiftning till följd av det nyligen färdigförhandlade Acta-avtalet. Det kommer justitieminister Beatrice Ask (M) att meddela i dag när frågan debatteras i riksdagen. Acta-förhandlingarna har pågått sedan 2008 och syftar till att stävja den globala piratkopieringen och varumärkesförfalskningen. Omfattande kritik har riktats mot den sekretess som har präglat arbetet med att ta fram avtalet. EU-parlamentet har vid flera tillfällen uppmanat de förhandlande parterna att lätta på sekretessen för att öka transparensen.

EU-kommissionen, som leder förhandlingarna å EU:s vägnar, har under hela förhandlingsprocessen hävdat att avtalet inte kommer att leda till några förändringar i EU-ländernas lagstiftning. Det bekräftades även tydligt efter den sista förhandlingsrundan som hölls i Tokyo för tre veckor sedan.

Men enligt en första analys gjord av Justitiedepartementet kommer Sverige att behöva ändra sin lagstiftning i åtminstone varumärkeslagen. Jens Holm (V) har ställt en interpellation till Beatrice Ask och i Asks svar, som Europaportalen har sett, skriver hon att ”en mindre justering” ska göras, som handlar ”om polis och åklagares möjligheter att ingripa mot varumärkesintrång utan angivelse från målsäganden. Utvecklingen i EU kommer att avgöra den fortsatta hanteringen av ACTA.” Jens Holm och Beatrice Ask debatterar frågan i riksdagen vid 12 i dag, torsdag.

På EU-kommissionen ställer man sig frågande till de följder som avtalet leder till i Sverige.
– Jag är inte medveten om att Sverige måste införa nya lagar. Vår förhandlingslinje var att allt skulle vara i enlighet med nuvarande lagstiftning. Så det borde inte vara så att Sverige ska ändra något, säger en EU-förhandlare på kommissionens handelsdirektorat.

Beatrice Ask menar att den aktuella justeringen förankrades i ett möte i näringsutskottet den 16 september 2009. Enligt protokollet från mötet beslutades att Sverige i förhandlingarna ska kunna godta ”justeringar av gällande regelverk som inte gäller straffskärpning eller nykriminalisering eller innefattar utvidgning av eller införande av nya straffprocessuella tvångsmedel, om resultatet fortfarande är proportionerligt, rättssäkert och väl avvägt med hänsyn till integritetsaspekter.”

Utskottet betonade samtidigt vikten av att regeringen återkommer till utskottet för information och eventuell ny överläggning om de fortsatta stegen i förhandlingarna. Det har inte skett säger Kent Persson (V), som sitter i utskottet.
– Någon förankring av en sådan här lagändring har inte skett. Den här informationen har vi inte fått i utskottet. Vad som hände vid förhandlingarna i Tokyo har vi ingen susning om, säger Kent Persson.

Kent Persson deltog dock inte vid utskottets möte den 16 september 2009.

Endast Lage Rahm (MP) anmälde en avvikande mening vid näringsutskottets möte i september 2009. Han är kritisk till hur informationen kring frågan har skötts.
– Problemet är att utskottet inte har kunnat prata med någon som kan de här frågorna. Vi fick läsa de avtalstexter som kom i ett stängt rum, men inte prata med vår jurist om det och inte ta med dokumenten. Det var oöverblickbart. Att genomföra lagändringar på det sättet är inte rimligt, säger Lage Rahm, som nu lämnat riksdagen.

Beatrice Asks presstalesperson Martin Valfridsson säger att lagändringen absolut har förankrats i utskottet.
– Det är klart att det har förankrats. Det får inte råda några oklarheter om det. Regeringen har inget mandat att förhandla om ändringar utan att förankra det i riksdagen. 

Martin Valfridsson säger också att det handlar om en liten förändring där ingen ny kriminalisering eller straffskärpning kommer att äga rum. Ändringen ska genomföras enligt sedvanlig procedur i riksdagen.

Acta-avtalet är nästintill färdigförhandlat enligt EU-kommissionen, men fortfarande kan justeringar komma att genomföras via e-post mellan de förhandlande parterna. Därefter ska EU-parlamentet och de nationella parlamenten godkänna det innan det kan träda i kraft.

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Utdragen Ukrainakris riskerar 10 000 finländska jobb

SvD,

Spanjorer kräver Merkel på ursäkt för Guernica

SVT,

Amerikanska investerare lämnar Europa

Ekot,

Danmark går med i Natos missilförsvarssköld

DN,

Ingen politisk kursändring i Turkiet med ny premiärminister

Yle,

Jakt efter IS-mördare leder till Europa

SvD,

Sverige ger Ukraina 35 miljoner i humanitärt stöd

Ekot,

Belgare gör narr av Putin på sociala medier

Rysk hjälpsändning över gränsen

SvD,

Ryssar oroade över matsanktionerna

SVT,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Bild: Europeiska kommissionen
De tre största EU-institutionernas ledare: Martin Schulz, José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol. Arkivbild.
Bild: Dimi15
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterar. Arkivbild.
Bild: Europeiska unionens råd
Kommissionärerna Cecilia Malmstöm och Viviane Reding. Arkivbild.
Bild: EU-kommissionen
Byggnadskranar kring TV-tornet i gamla Östberlin.
Bild: Fredrik Haglund
En av tre utstationerade arbetare i Sverige jobbar inom byggbranschen. Arkivbild.
Bild: brandsvig
Bild: Sigrid Melchior
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan uttalande var oväntat.
Bild: Unaoc
Bild: IHH
Omkring 35 procent av alla EU-parlamentariker är kvinnor. Arkivbild.
Bild: EU-parlamentet
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under måndagens presentation av rekommendationerna.
Bild: Europeiska kommissionen