Minimilön ska skydda mot lönedumping
12 april 2011 | 61 kronor som lägst i TysklandTysklands arbetsmarknadsminister vill se minimilöner i fler branscher inför att östeuropeiska länder får full tillgång till den tyska arbetsmarknaden.
Den 1 maj får alla medborgare från de länder som gick med i EU 2004 ta ett arbete i Tyskland utan att be om ett särskilt arbetstillstånd. Inför de tio ländernas EU-inträde införde bland andra Tyskland specialregler som alltså nu löper ut. Det var då en het diskussion i Europa om ”den polske rörmokaren” och Göran Persson myntade uttrycket ”social turism”. Sverige var dock ett av få EU-länder som inte införde specialregler.
Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen, från konservativa CDU, vill lagom till att det tyska undantaget slutar att gälla den 1 maj införa minimilöner i flera branscher. Framför allt ska det gälla för tillfällig inhyrd arbetskraft och bemanningsföretag.
– Vi vill förhindra en import av lönedumping genom utländska avtal, sade Ursula von der Leyen i slutet av förra året.
Ända sedan regeringskoalitionen mellan CDU och liberala FDP bildades 2009 har liberalerna arbetat emot lagstadgade minimilöner. Men i augusti förra året fick FDP ge med sig och det infördes bland annat för hemtjänsten. FDP:s ställning i koalitionen har försvagats mycket den senaste tiden, inte minst på grund av sin impopulära partiledare Guido Westerwelle, som snart ska avgå som partiordförande (men inte som utrikesminister).
– Nu finns det starka krafter hos FDP som vill stärka den sociala profilen i partiet, sade von der Leyen till tidningen Freien Presse på måndagen.
Därför ska det inte finnas några hinder för att införa minimilöner i fler branscher. Men det är inte aktuellt att ha generella minimilöner utan de ska fortsatt vara branschspecifika, enligt arbetsmarknadsminister von der Leyen.