Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Minimilön ska skydda mot lönedumping

12 april 2011 | 61 kronor som lägst i Tyskland

Tysklands arbetsmarknadsminister vill se minimilöner i fler branscher inför att östeuropeiska länder får full tillgång till den tyska arbetsmarknaden.

Den 1 maj får alla medborgare från de länder som gick med i EU 2004 ta ett arbete i Tyskland utan att be om ett särskilt arbetstillstånd. Inför de tio ländernas EU-inträde införde bland andra Tyskland specialregler som alltså nu löper ut. Det var då en het diskussion i Europa om ”den polske rörmokaren” och Göran Persson myntade uttrycket ”social turism”. Sverige var dock ett av få EU-länder som inte införde specialregler.

Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen, från konservativa CDU, vill lagom till att det tyska undantaget slutar att gälla den 1 maj införa minimilöner i flera branscher. Framför allt ska det gälla för tillfällig inhyrd arbetskraft och bemanningsföretag.

– Vi vill förhindra en import av lönedumping genom utländska avtal, sade Ursula von der Leyen i slutet av förra året.

Ända sedan regeringskoalitionen mellan CDU och liberala FDP bildades 2009 har liberalerna arbetat emot lagstadgade minimilöner. Men i augusti förra året fick FDP ge med sig och det infördes bland annat för hemtjänsten. FDP:s ställning i koalitionen har försvagats mycket den senaste tiden, inte minst på grund av sin impopulära partiledare Guido Westerwelle, som snart ska avgå som partiordförande (men inte som utrikesminister).

– Nu finns det starka krafter hos FDP som vill stärka den sociala profilen i partiet, sade von der Leyen till tidningen Freien Presse på måndagen.

Därför ska det inte finnas några hinder för att införa minimilöner i fler branscher. Men det är inte aktuellt att ha generella minimilöner utan de ska fortsatt vara branschspecifika, enligt arbetsmarknadsminister von der Leyen.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret