Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Glöm inte bort frihetskämparna i Europas sista diktatur

Caroline Szyber (KD) och Isabel Sommerfeld, Info Belarus 9 maj 2011 | Europadagen

När vi i dag firar Europadagen är det en sak vi inte får glömma. Fortfarande finns här folk som dagligen förföljs på grund av sina åsikter. Därför bör vi ägna denna dag åt att stödja frihetskämparna i Europas sista kvarvarande diktatur, skriver  Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD) och Isabel Sommerfeld, Samordnare Info Belarus.

Efter Sovjetunionens fall blev Vitryssland självständigt och präglades under en kort tid av demokrati och frihet. 1996 genomförde Lukasjenka en konstitutionell förändring av landets styrelseskick, som innebar slutet för den demokratiska epoken. Vitryssland präglas sedan dess av bristande rättssäkerhet, förenings-, press-, och yttrandefrihet.  All den verksamhet som inte är direkt kopplad till staten, eller under statlig kontroll uppfattas som ett hot. Valfusket har varit mycket utbrett under de senaste valen, och presidentvalet den 19 december 2010 var inget undantag.

Vi var båda på plats i Vitryssland under presidentvalet, där vi på nära håll fick se det omfattande valfusket och regimens våld mot oppositionella. Under valnatten ordnade oppositionen valvaka på torget i Minsk. Där skulle demokratirörelsens presidentkandidater tacka för stödet och musiker skulle fylla torget med musik. Någon konsert blev det dock aldrig. Redan efter en halvtimme bevittnade vi hur det fredliga torgmötet slogs ned med våld.

Tiotusentals poliser omringade demonstranterna under valnatten och drygt 700 personer fängslades. Att de själva inte ens reagerade när vi som internationella observatörer, bland diplomater, parlamentariker och journalister från hela världen, iakttog deras hämningslösa våld, visar bara hur hämningslös denna regim är. Vad vi bevittnade var ett grovt övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. President Lukasjenka, hade efter 17 år i makten återigen säkrat sin makt.

På plats i Vitryssland är det lätt att se och känna hur svår situationen är för regimkritiker. Både inför och efter valet var situationen för presidentkandidaterna mycket svår. Många av dem befinner sig än i dag i KGB:s fängelse. Demokratikämpar och oberoende journalister förföljs, hotas och trakasseras. Det hårda politiska klimatet i Vitryssland är väldigt tydligt. Regimen har snabbt gått från att vara auktoritär till totalitär.

Journalisten Natalia Radzina och den före detta presidentkandidaten Michalevich har tvingats fly landet efter vittnesmål om bland annat tortyr i KGB:s fängelse. Många demokratiaktivister har dömts till långa fängelsestraff, i farsliknande rättegångar utan bevisning.

Relationen mellan EU och Vitryssland har i flera år varit mycket frostig på grund av den vitryska regimens bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Presidentvalet var viktigt. Vitryssland hade lovats ett stort lån från EU om valet genomfördes väl. För Lukasjenka stod alltså mycket på spel, men man kan aldrig se genom fingrarna på ett odemokratiskt val. Vitrysslands relation till EU blev ännu mer kylig efter att valfusket visade sig mycket tydligt. EU visade sitt missnöje genom att återinföra sanktioner mot regimen.

I skrivande stund ställs en av de oppositionella presidentkandidaterna inför rätta. Än så länge har inga bevis lagts fram i målet och så kommer troligtvis heller inte ske. Andrei Sannikov och hans kolleger riskerar 15 år i fängelse. De kommer att dömas för att de visat folket att det finns alternativ, och för att regimen ser oliktänkande och regimkritiker som allvarliga hot.

Demokratirörelsen och människorättsarbetare målas upp som terrorister.

Det är dags att Sverige och EU visar att vi har sett igenom Lukasjenkas spel för gallerierna. Vi måsta alla ställa tydligare krav på regimen i Vitryssland. De brott mot mänskliga rättigheter som dagligen sker i landet måste upphöra. Sverige och EU får inte glömma Vitryssland.

Vi hoppas därför att EU i all sin kontakt med Vitryssland närmsta bundsförvant Ryssland kommer ställa tydliga krav också på dem. De får inte längre se det som sker i Vitryssland som en ”intern angelägenhet” och även de måste sätta press på regimen. För det är det som behövs, tydliga krav mot regimen, samtidigt som man gentemot det civila samhället och demokratirörelsen visar stöd och öppenhet genom att ta bort visumkostnaderna för vitryska medborgare. Vi vill visa dem vad demokrati innebär och visa dem att det finns något att kämpa för. Vi ska ge vårt stöd åt de demokratikämpar i Vitryssland som offrar sina liv för demokrati.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret