Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ökad finanspolitisk samordning efter Merkels och Sarkozys toppmöte i Paris

Merkel och Sarkozy vill ha mer politisk styrning

STOCKHOLM 17 augusti 2011 | Konkreta förslag inom kort

Tyskland och Frankrike vill ha starkare styre över euroländernas ekonomier. Konkreta förslag väntas inom kort.

Tisdagens toppmöte mellan Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i Paris gav två besked: dels ska Tyskland och Frankrike inleda ett intimare ekonomiska samarbete och stärka den historiska EU-axeln Paris-Berlin dels vill de att euroländerna får en mer gemensam ekonomisk styrning. Förändringarna kommer att införas gradvis över tid.

Bland förslagen för euroländerna märks en Tobinskatt på den finansiella marknaden som föreslås införas från 2013, att länderna i sina grundlagar 2012 ska skriva in en "gyllene regel" om hur hög landets skuldsättning får vara och att euroländernas stats- och regeringschefer under ledning av EU:s ordförande Herman Van Rompuy ska träffas minst  två gånger per år för gemensamma beslut.

En annan viktigt signal från Parismötet var att Merkel och Sarkozy kraftigt tonade ner idén om att införa euroobligationer som många debattörer och inte minst de skuldtyngda länderna har satt sitt hopp till för att säkra behovet av nya lån till en lägre ränta. Men de mer välskötta ekonomierna i norra Europa, i synnerhet Tyskland, vill inte vara med och betala för vad deras mer ekonomiskt odisciplinerade grannar i Sydeuropa ställt till med. Istället för att lova nya lån vill de välskötta staterna i dagsläget hellre ha ett större politiskt inflytande över misskötta staters budgetar.

Ett fördjupat tysk-franskt samarbete rår de två länderna själva över. Inget hindrar dem att ha en mer gemensam skatte- och budgetpolitik. Här vill de se en gemensam bolagskattebas och gemensamma ekonomiska prognoser som ska ligga till grund för ländernas budgetarbete. När det gäller eurogruppen måste EU-kommissionen först ta fram ett förslag som sedan antas av finansministrarna.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso kallade på tisdagskvällen Merkel och Sarkozys förslag för ett viktigt politiskt bidrag för att stärka styret över eurozonen och lovade skarpa förslag från kommissionen de kommande veckorna.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret