Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arkivbild: Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt vill öka trycket på skuldtyngda länder

STOCKHOLM 16 augusti 2011 | Sveriges tuffa besked

Fredrik Reinfeldt uppmanar Merkel och Sarkozy vid deras mötet i Paris att bortse från kortsiktiga lånelösningar och fokusera ytterligare på politiskt tryck mot länder med ekonomisk obalans.

I dag kom ett inte helt oväntat beskedet att svenska regeringen skjuter på skattesänkningar för närmare 17 miljarder kronor. Orsaken är enligt Reinfeldt att Sverige måste ha finansiella marginaler när ekonomin i Europa och världen hastigt ser ut att försämras. På en presskonferens på tisdagen beskrev Fredrik Reinfeldt situationen som att "marknadsdriva orkanvindar knackar på dörrarna runt om i Europa". Samtidigt var han stolt över att Sverige ser ut att klara sig relativt bra i den uppblosande krisen.

– Oron i vår omvärld tilltar. Vi kan nästan som enda regering i Europa lova svenska folket att inte genomföra saneringsåtgärder, sänkta utgifter eller höjda skatter inför 2012. Det är faktiskt unikt i Europa idag, sade Reinfeldt.

Europaportalen bad Reinfeldt att kommentera den senaste händelseutvecklingen i EU.

I dag träffas Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i Paris för att diskutera krisläget i euroländerna. Vad vill du säga till dem?

– Det är viktigt att säga att det är en skuldkris vi har i Europa och att det måste läggas ytterligare politiskt tryck på regeringschefer för att de ska få balans i sina respektive ekonomier. Det har för mycket talats om kortsiktiga lånelösningar och förhoppningar att andra ska lösa enskilda länders problem. Det borde pratas mer om hur vi ska öka reformtrycket på de skuldtyngda länderna. Det hoppas jag att de för en diskussion om i dag, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har blossat upp en diskussion om att införa euroobligationer. Stödjer du tanken på att införa sådana?

– Jag tycker vi ska minnas att vi inte är med i euron. Därför är det en diskussion som rimligen förs euroländer emellan. Den diskussion som förs inte minst  i Tyskland är ju att det betraktas som ett sätt att gå i borgen för mer skuldtyngda länder. Det som i realiteten kommer att ske är att tyska skattebetalare och väljare kommer att få högre räntor till priset av att skuldtyngda länder får lite lägre räntor.

Skulle det inte vara bra för Sverige om Euroländerna hade en mer långsiktig lösning på skuldkrisen?

– Det spelar i sådant fall stor roll hur man löser det. Jag är av uppfattningen att skuldtyngda länder med konkurrensproblem inte kan hitta någon annan lösning än att öka sin konkurrensförmåga och sanera sina ekonomier. Det är ofta ett tufft jobb som inte sällan är impopulärt, säger Fredrik Reinfeldt.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret