Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Arkivbild. EU:s fördrag ska stärka EU:s sociala dimension, skriver Ellen Nygren.

Läsartext: EU-politiken ska vara till nytta för människor

Ellen Nygren 10 november 2011 | Juridiskt bindande social klausul

Målet att förbättra levnads- och arbetsvillkoren för Europas folk, ska genomsyra all gemensam politik i EU. Det skriver Ellen Nygren.

När Europeiska ekonomiska sociala kommitté, EESK, hade sitt möte i slutet av oktober, antogs bland annat ett yttrande om Stärkt sammanhållning och socialpolitisk samordning inom EU. Det är ett yttrande som kommit till på så kallat eget initiativ från en österrikisk facklig representant i kommittén. Yttrandet inleds med att referera till artikel 9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt; "Vid fastställandet och genomförandet av sin politik och verksamhet ska unionen beakta de krav som är förknippade med främjandet av hög sysselsättning, garantier för ett fullgott socialt skydd, kampen mot social utestängning samt en hög utbildningsnivå och en hög hälsoskyddsnivå för människor."

Enligt EESK handlar genomförandet av denna övergripande sociala klausul om att tillämpa EUs primärrätt, som alla medlemsländer har åtagit sig att följa genom att anta Lissabonfördraget. EESK anser att den måste tillämpas genomgående inom alla berörda politikområden och åtgärder, även de ekonomiska, av såväl EU-institutioner som medlemsländer.

Det viktigaste målet med medlemsstaternas insatser är enligt ingressen i fördraget "att fortgående förbättra levnads- och arbetsvillkoren för sina folk". Det bör vi påminna om, kanske särskilt nu, när krishantering och åtstramning dominerar den politiska agendan. Detta mål, att förbättra levnads- och arbetsvillkoren för Europas folk, ska genomsyra all gemensam politik. Den bristande balansen mellan den ekonomiska integrationens utveckling på den inre marknaden och den fortsatta utvecklingen av EUs sociala dimension måste övervinnas.

EESK och dess sektioner kommer att fortsätta beakta denna juridiskt bindande övergripande sociala klausul i sina yttranden och andra arbeten, med syfte att stärka EUs sociala dimension. Vi rekommenderar också kommissionen att verka för att öka de sociala konsekvensbedömningarnas status vid utformande av nya lagstiftningsförslag. De bör vara ett huvudsakligt verktyg för att systematiskt se till att EUs gemensamma sociala mål integreras i EUs politik på alla relevanta områden.

Kommittén skriver också i sitt yttrande att Europa 2020-strategin ger möjligheter att på ett integrerat och samordnat sätt koppla ekonomiska, sociala, miljö- och sysselsättningsfrågor till varandra.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi som representanter för det civila samhället påminner om att EU också har en social dimension, och att politiken ska vara till nytta för människorna, för förbättring av levnads- och arbetsförhållanden. Det känns ofta som att det försvinner i skuggan av främjande av konkurrens och hantering av den ekonomiska krisen.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret