Merkel ger grekerna fria händer
BRYSSEL 3 november 2011 | Folkomröstning 4 decemberNu avgörs om grekerna ska vara kvar i euron eller inte.
Angela Merkel gav i går kväll grönt ljus till Grekland att de kan lämna euron om de så önskar.
– Vi skulle hellre uppnå en stabilisering av euron med Grekland än utan Grekland, men målet att stabilisera är viktigare, sade hon.
Frankrikes Nicolas Sarkozy stämde in.
– Vill Grekland stanna kvar i euron? Vi hoppas att de vill det, men det är upp till det grekiska folket att avgöra det, sade den franske presidenten på den presskonferens som de både EU-ledarna höll efter gårdagens möte med Papandreou.
Inför G20-mötet i dag träffades i går kväll ledare från EU och Internationella Valutafonden för att pressa den grekiske premiärministern Giorgios Papandreou på varför han vill utlysa en folkomröstning.
– Det här är inte bara en fråga om ett krispaket, utan om huruvida vi vill behålla euron. Det bör stå klart för alla, sade Papandreou till journalister på plats efter mötet i går. Han tillade att han trodde att det grekiska folket vill vara kvar i valutaunionen och att folkomröstningen kommer visa det.
Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade i dag på morgonen att stämningen under mötet Papandreou var usel.
– Papandreou har varit illojal och inte hållit vad han lovat, sade Juncker till tyska ZDF Morgenmagazin.
Även Juncker sade att omröstningen handlar mer än om bara det krispaket som de 17 euroländerna kommit överens om i förra veckan.
– Frågan den 4 december kommer handla om huruvida Grekland behåller euron, oavsett hur den formuleras, sade han.
– Det är inte mitt älsklingsscenario och något jag absolut vill undvika, men grekerna måste uppfylla sina plikter, fortsatte han.
Jean-Claude Juncker tillade att man inte kan tvinga Grekland att behålla euron men att de inte kan vara kvar till varje pris.
– Vi arbetar på att se till att det inte blir en katastrof för de övriga euroländerna. Vi är absolut förberedda på en sådan situation, sade Jean-Claude Juncker.
Efter mötet i går kväll sade även den tyska förbundskanslern Angela Merkel att man inte kan tvinga Grekland att behålla euron. Ett tidigare otänkbart uttalande.
Christine Lagarde, chef för Internationella Valutafonden IMF, som även hon var med på mötet sade att grekerna inte kommer få de utlovade åtta miljarder euro innan resultatet från folkomröstningen är klart.
I Grekland, där allt färre stödjer Papandreous beslut om en folkomröstning, satte sig även finansminister Evangelos Venizelos på tvären. I ett skriftligt uttalande på morgonen i dag sade han att han inte håller med premiärministern och att Grekland måste behålla euron.
– Frågan handlar inte om inrikespolitiska balanser, eller partiers eller politikers framtid, utan om att rädda landet och ta sig upp på benen på det enda möjliga sätt och det är krispaketet från förra veckan, sade Evangelos Venizelos.