Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
– I Ryssland är korruptionen systemet som styr landet, säger oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

Putin största oligarken i Ryssland

STOCKHOLM 21 november 2011 | EU måste enas om Ryssland

Det kommande valet i Ryssland är en imitation och ett bedrägeri, säger oppositionsledaren Boris Nemtsov.

Den ryska oppositionsledaren och tidigare vice premiärminister Boris Nemtsov är starkt kritisk till hur situationen utvecklar sig i hans hemland.

– I Ryssland är korruptionen systemet. För Putin är det bäst om byråkratin är korrupt eftersom den blir enklare att manipulera och kontrollera. I ett sådant system betyder lojalitet med Putin allt, sade han till de journalister som träffade honom över en lunch på riksdagen när han i förra veckan besökte Sverige på inbjudan av den nystartade näringslivsanknutna utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld.

Under Vladimir Putins år vid makten, först som president och sedan som premiärminister, har korruptionen ökat utan motstycke i världen. År 2000 låg Ryssland på plats 82 i Transparency Internationals rankning över länder med minst korruption. Tio år senare hade Ryssland utvecklat sig till Europas värsting i korruption och fallit till plats 154 bland de 178 undersökta länder i världen. En förklaring till utvecklingen är att landet styrs genom mutor och bestickningar i smått och stort. Det har blivit en del av landets styrelseskick. Den galopperande korruptionen är också en av oppositionens viktigaste angreppspunkter i kritiken av premiärminister Putins styre.  

Boris Nemtsov beskriver på samma sätt utvecklingen för det ryska partisystemet. Det fanns 50 officiellt registrerade politiska partier vid tiden för Putins tillträde år 2000, idag finns det sju. Det minskade antalet partier betyder inte att det politiska intresset skulle ha svalnat utan det beror på att ryska justitiedepartementet förvägrar partier att bli registrerade berättar han.  

– Ordningen är som i gamla Östtyskland där det vid sidan om kommunistpartiet fanns marionettpartier som var mycket lojala mot kommunistpartiet. Putin kanske blev inspirerad av DDR under sin långa tjänstgöring där, sade Nemtsov.

Det liberala Folkets frihetsparti, där Boris Nemtsov är ett av två språkrör, har tillsammans med nio andra partier hindrats att delta i de kommande parlamentsvalen den 4 december eftersom de förvägrats registrering.

– Putin stoppar partier som han inte kontrollerar. Att vara lojal till nittio procent duger inte du måste vara lojal till hundra procent.

Boris Nemtsov vill inte kalla parlamentsvalet för ett riktigt val utan menar att det mer är en specialoperation från Kreml för att ge Putins styre legitimitet. På valdagen planerar oppositionen därför en protest.

– Vårt huvudbudskap är att detta är inget parlamentsval utan en imitation och ett bedrägeri. Därför är vår slogan: Rösta för Ryssland - rösta mot alla.

Varken president Dmitrij Medvedev eller premiärminister Putin är medlemmar i ett politiskt parti, ett förhållande som Nemtsov förklarar vara typiskt för det ryska systemet.

– Putinismen är ett mycket personligt system som inte bygger på riktiga partier. Allt kretsar kring Putin personligen. Han är den största oligarken i den ryska federationen. Ett system som bygger på en person är instabilt så vad som händer med Ryssland om han blir sjuk är det ingen som vet.

Dagens censur fungerar på ett mycket smartare sätt än under kommunisttiden, fortsätter Nemtsov. Putin bryr sig inte om småtidskrifter och andra uttrycksformer med liten räckvidd. I stället fokuserar han på de stora sammanhangen och kontrollerar samtliga tv-kanaler, de största radiostationerna och webbplatserna och de stora nyhetstidningarna. Där tillåts ingen opposition utan media används som propagandakanaler för Putin.

– Våra möjligheter är att trycka pamfletter, driva webbsidor, Facebook och våra regionala nätverk. Vi har också några mindre radiostationer och tidningar.

För Putin är kontrollen över media den viktigaste garanten för makten följt av styret över Gasprom och oljan som finansierar maktinnehavet. Sedan kommer, enligt Nemtsovs analys, kontrollen över säkerhetstjänsten och delar av affärslivet.

Men trots underläget i mediakampen har oppositionen enligt egen uppgift framgångsrikt spritt broschyrer och pamfletter som "10 år med Putin" på webben och på gator och torg.

– En av våra skrifter hade enligt opinionsundersökningar hela 25 procent av alla ryssar hört talas om, vilket är helt unikt.   

På frågan om hur det kommer sig att Putin och hans vänner som alla pekas ut som mutkolvar inte har försökt röja Nemtsov och hans likar ur vägen svarade han lugnt.

– Många har frågat mig hur det kommer sig att vi inte har blivit dödade av Putin. Jag tror att det bero på att han redan är förknippad med flera hemska fall som journalisten Anna Politkovskaja, händelser som skamfilat hans rykte. Att döda mig som är välkänd inte bara i Ryssland betyder att Putin skulle följa samma väg som Lukasjenko i Vitryssland och det tror jag inte att han vill.

När lunchmötet är över beklagar  Nemtsov för Europaportalen för att EU är så splittrat i sin syn på Ryssland.

Hur tycker du att EU ska spela sina kort i förhållande till Putins Ryssland?

– För det första finns det dessvärre ingen gemensam policy i EU kring Ryssland. Så det viktigaste är att EU enas i sin syn på Ryssland. Européernas val står mellan olja eller värderingar som mänskliga rättigheter. Det är främst Tyskland, Italien och Frankrike som ägnar sig så kallad realpolitik och låter Ryssland undantas från krav på mänskliga rättigheter för som de säger: att landet är så speciellt och att Ryssland inte går att förändra. Den främsta symbolen för den politiken är förre tyska förbundskanslern Gerhard Schröder och hans koppling till Gazprom. Men EU får inte glömma sina internationella förpliktelser i Europarådet och säkerhetsorganet OCCE, sade Boris Nemtsov.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret