Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister David Cameron söker allierade. Arkivbild.

Storbritannien vill skapa pakt mot pakten

BRYSSEL 15 december 2011 | I telefon med Reinfeldt

Den brittiske premiärministern David Cameron försöker hitta allierade efter sitt EU-veto.

Det pågår en febril diplomatisk trafik mellan EU-ländernas huvudstäder i efterspelet till förra veckans EU-toppmöte.  Ett isolerat Storbritannien försöker hitta likasinnade som inte vill eller, som Sverige i dagsläget, inte kan gå med i den finanspakten som ska vara klar i mars nästa år.

David Cameron gjorde under ett möte på onsdagen med sina konservativa partikamrater klart att han avser skapa en opposition mot finanspakten, rapporterar den brittiska dagstidningen The Guardian på onsdagskvällen.

Under tisdagen och onsdagen pratade David Cameron med den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt, den tjeckiske premiärministern Petr Nečas och den irländske premiärministern Enda Kenny.

– Vi är självklart intresserade av våra partners åsikter och positioner, sade Petr Nečas men höll inne på detaljerna från telefonsamtalet, rapporterar den tjeckiska nyhetssajten Novinky.

På tisdagen sade Fredrik Reinfeldt till Europaportalen att han hoppades dra Storbritannien närmare en gemensam EU-lösning.

– Jag betraktar detta fortfarande som en öppen process och hoppas att det är fortsatt möjligt att påverka Storbritannien. Jag förutser att beslut kring detta först kommer på toppmötet som är i början av mars, det vill säga att det finns fortfarande tid kvar, sade Fredrik Reinfeldt.

I Sverige och Tjeckien finns en opposition mot att gå med i den finanspolitiska pakt som EU-ledarna enades om under förra veckans toppmöte. Irland oroas för att en eventuell finansiell transaktionsskatt som EU-kommissionen föreslagit ska slå mot deras finanssektor.

I dag träffar den tjeckiske premiärministern sin ungerske kollega Viktor Orbán som också uttryckt skepsis mot finanspakten.

Storbritannien drog på sig kritik när landet under toppmötet förra veckan blockerade en fördragsförändring som skulle öppna för en fördjupad ekonomisk samordning mellan de övriga medlemsländerna. Agerandet ledde till att EU-länderna nu istället måste samarbeta på en mellanstatlig nivå.

Herman Van Rompuy, Europeiska rådets ordförande meddelade på torsdagen att ett nyinsatt toppmöte i slutet av januari ska behandla finanspakten. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret