Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige närmar sig ett nej till finanspakt

BRYSSEL/STOCKHOLM 18 januari 2012 | Juholt: Folkpartiet har en extremistuppfattning

Socialdemokraterna vänder sig bort från finanspakten medan Fredrik Reinfeldt hoppas på att överläggningar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska öka respekten för det svenska euro-nejet.

På onsdagsförmiddagen debatterade de svenska partiledarna den europeiska finanspakten, även kallad europakten, i riksdagen.

Folkpartiets ledare Jan Björklund, som tidigt gick ut med att Sverige bör ansluta sig till finanspakten, anklagade Juholt för dubbelmoral eftersom denne i måndags kallade den brittiske premiärministern David Camerons beslut att stå utanför finanspakten ”djupt olyckligt”.

– Sedan meddelar Juholt att Sverige ska ställa sig utanför, samma besked som Cameron gett, sade Jan Björklund.

– Folkpartiet företräder i den här frågan en extremistuppfattning, sade Håkan Juholt (S) och anklagade Björklund för att svälja finanspakten med hull och hår.

Även om Socialdemokraterna efter EU-toppmötet i december tog ställning mot pakten förbyttes snabbt signalerna från ledande företrädare till ett försiktigt avvaktande och ett intresse för politiska förhandlingar med regeringen. Senaste i måndags sade Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden, till Europaportalen att Socialdemokraterna kunde säga ja till pakten förutsatt att det inte blir några förpliktelser för Sveriges del. Samma krav som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ställer. I går tisdag skärpte dock socialdemokraterna tonen till ett mer definitivt nej till pakten, något som upprepades vid dagens riksdagsdebatt.

– Regeringen har inte lyckats förhandla fram inflytande och deltagande utan möjligen en biljett att sitta på läktaren och med teaterkikare titta ned på dem som pratar. Vi har mycket bättre finanspolitiskt regelverk och budgetregler själva. Det fanns ingen som helst anledning för oss att ansluta oss till detta, sade Håkan Juholt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är positiv till ett svenskt inträde i finanspakten så länge budgetkraven inte är bindande.

– Min uppgift är att säkerställa att vårt medlemskap också förknippas med inflytande, det tror jag är viktigt för Sverige och svenska folket. Jag menar att det går att få fram en lösning som innebär att det svenska nejet till euron respekteras, sade Fredrik Reinfeldt som i kväll åker till Berlin för att överlägga med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Huvudargumentet för att vi ska gå med i europakten är att vi inte måste följa dess regler och att vi ska få inflytande på möten som vi inte får delta i. Då är det sannolikt en ganska dålig pakt, sade vänsterns nyvalde ordförande Jonas Sjöstedt.

Det fjärde utkastet till finanspakten väntas vara färdigförhandlat på torsdag. På fredag ska socialdemokraterna ta ställning till det i samband med riksdagens EU-nämnd.

För att Sverige ska kunna gå med i finanspakten krävs det ett ja från ett av oppositionspartierna.
 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret