Sverige vill driva tillväxtfrågor på toppmöte

Publicerad: 29 feb 2012 kl 16:37
Uppdaterad: 29 feb 2012 kl 19:20
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i riksdagen. Arkivbild.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i riksdagen. Arkivbild.Bild: Anders Selnes

Regeringen och Socialdemokraterna eniga om finanspakt och prioriterar tillväxt i EU.

På torsdag eftermiddag inleds vårens tvådagarstoppmöte i Bryssel. De 27 EU-ledarna ska diskutera ekonomi och tillväxt.

– Den finansiella och ekonomisk situationen i Europa är alltjämt allvarlig, sade Fredrik Reinfeldt när han inledde onsdagens införmöte i riksdagens EU-nämnd.

Han fick där klartecken från Socialdemokraterna att skriva under finanspakten, vilket sker formellt under toppmötet.

– Det kan finnas ett värde att vara med i finanspakten. Men det måste vara tydligt att Sverige inte åtar sig några förpliktelser, sade Marie Granlund (S), EU-nämndens vice ordförande och underströk att hon anser att detta uppfyllts.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna betonade dock sitt motstånd mot att Sverige går med i finanspakten.

Marie Granlund uppmanade dessutom statsministern att flytta fokus från nedskärningar till åtgärder för tillväxt.

– Europa håller på att slitas sönder och vi håller på att förlora hela ungdomsgenerationer. Man kan inte bara svälta sig ur en kris, sade Marie Granlund.

Fredrik Reinfeldt lyfte fram det brev han och elva andra EU-ledare inför mötet skrivit under och fokuserar på tillväxtfrågor.

– Brevet är ett försök att peka på sådant som inte är budgetberoende, sade Reinfeldt och pekade på bland annat att undanröja handelshinder. Han trodde att faktumet att så pass många och tunga EU-länder skrivit under brevet skulle sätt tryck på toppmötet.

Samtidigt höjde Reinfeldt ett varningens finger mot dem som nu vill använda EU för att dra in pengar i de nationella statskassorna.

– Detta mullras det mycket om i Europa nu, sade Reinfeldt och syftade på till exempel euroobligationer och projektobligationer.

Reinfeldt upprepade sitt motstånd mot den skatt på finansiella transaktioner som Frankrike driver starkt och troligtvis kommer att diskuteras på mötet. Han föreslog istället en stabilitetsavgift och ökade krav på kapitalteckning hos bankerna.

Under toppmötet ska även en ny permanent ordförande för Europeiska rådet väljas. Eftersom inga andra kandidater finns kommer jobbet gå till dess nuvarande innehavare, belgaren Herman Van Rompuy.

Under torsdagen kommer euroländernas finansministrar att diskutera en förstärkning av den ekonomiska brandvägg som ska hindra att den ekonomiska krisen sprider sig. Tyskland motsätter sig fortfarande en sådan förstärkning.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Nemokrati
29 feb 2012 kl 21:01

SKANDALÖST att nästan inga media rapporterar om detta att S och M säger ja till en finanspakt som visst innebär rättsliga förpliktelser för Sverige, när 9 av 10 svenskar är emot euron och vi sagt NEJ till euron i folkomröstning 2003. http://komigenuva.wordpress.com/2012/02/06/reinfeldts-nysprak-och-logner...
Rent vansinne.
Dessutom säger S ja till en europakt/finanspakt som Europafacket klart och tydligt sagt nej till. De för därmed en politik som slår stenhårt mot alla löntagare. En politik för höjd pensionsålder, sänkta löner, massiva nedskärningar i välfärden, galopperande skuldkris pga den nedspiral som finanspakten grundlagsfäster. Även skandalöst att inte svenska media rapporterar betydligt mer om de massiva fackliga protester och demonstrationer som idag hållits mot europakten inför toppmötet 1-2 mars.
Socialdemokraterna sviker och ljuger om att finanspakten inte innebär några rättsliga förpliktelser för SVerige. Det gör den visst det. Merkel uttalade så här efter förra toppmötet:

"”21.30 She says that limits on debt will be legally binding for the 25 states. Any rule infringements ‘will not be possible’, she adds.

21.23 Merkel is now speaking…”