Sveriges exempel glänste på toppmöte
TOPPMÖTE BRYSSEL 2 mars 2012 | Svensk ekonomi i blickfångetEU-toppmötet präglades av trevande hoppfullhet. Men ännu täcker mörka moln stora delar av Europa.
Det blev ingen nattmangling om den ekonomiska krisen på EU:s vårtoppmöte i Bryssel. Istället kunde en försiktig optimism höras.
– För första gången på väldigt lång tid finns en känsla av att vi inte sitter i en akut krishantering, sade den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M).
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso stämde in.
– Jag tror att det är dags att ställa om från krisläge till tillväxtläge, sade han och syftade på temat för de två dagarna i Bryssel: tillväxt.
Den kanske mest optimistiske av alla var Fredrik Reinfeldt som under toppmötet påminde om en boxare inför en match han vet han kommer vinna.
På mötet fick den svenske statsministern under en kvart presentera svenska erfarenheter och utgångspunkter för sina kollegor. Regeringschefer med mer eller mindre stora problem med sina ekonomier – tyngda av budgetunderskott, fortsatt stigande arbetslöshet och nästintill obefintlig eller negativ tillväxt.
Inför mötet stod det klart att Nederländerna ställer sig till den stora skara länder inte kommer att kunna hålla sina underskott i linje med EU-reglerna. Så för dessa är läget allt annat än ljust.
Det brev som Reinfeldt och elva andra EU-ledare skrivit till toppmötet innehåller åtta förslag på hur tillväxten kan öka utan att det kostar statskassan något extra.
Det handlar bland annat om att få bort olika hinder för handel och på den inre marknaden och ett gemensamt EU-patent.
– Det går att lista mycket som Europa kan göra även om finansministrar stängt dörren, sade Fredrik Reinfeldt.
I slutsatserna, som är toppmötets rekommendationer, står alla åtta tillväxtförslag från det gemensamma brevet med.
På fredagen undertecknade även alla EU-ledarna förutom Tjeckiens och Storbritanniens den nya finanspakten som ska öka budgetdisciplinen i euroländerna. Nu ska de nationella parlamenten ratificera det mellanstatliga avtalet. På Irland hålls i början av juni en folkomröstning i frågan. Vid årsskiftet börjar finanspaktens regler gälla.