Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Riksdagen får stöd av 11 parlament i sin kritik mot EU-kommissionen.

EU-kommissionen riskerar gult kort

BRYSSEL 24 maj 2012 | Strejkrättsförslag döms ut

För första gången kan medlemsländernas parlament ge EU-kommissionen bakläxa på ett lagförslag. Det som upprör parlamenten är kommissionens försök att reglera strejkrätten.

Förslaget – som på EU-jargong går under namnet Monti 2 – är tänkt att förtydliga förhållandet mellan stridsåtgärder, som strejkrätten, och friheten för företag att erbjuda tjänster i EU. Som Europaportalen skrev i början av maj, har riksdagens arbetsmarknadsutskott skickat tillbaka förslaget med motiveringen att det rör frågor som EU inte borde besluta om. Eftersom arbetsrättsfrågor tas enhälligt i ministerrådet var förslaget i princip dött redan då.

Men nu kommer ännu en salva. Den svenska riksdagen stöds i sin uppfattning av 11 andra länder som också anser att EU bör hålla tassarna borta. Men om det räcker för att EU-kommissionen ska få ett så kallat gult kort och därmed tvingas överväga om det ska dras tillbaka, avgörs i nästa vecka på EU:s högsta politiska nivå i det så kallade kollegiet där de 27 EU-kommissionärerna sitter.

– Vi måste analysera om de inskickade yttrandena verkligen handlar om närhetsprincipen eller inte. Det blir kollegiet som tar ett beslut i frågan på onsdag, säger Antony Gravili, talesperson för EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič, till Europaportalen.

Reglerna säger att om ett tillräckligt antal parlament – en tredjedel, enkelt uttryckt – protesterar mot ett förslag med anledning av att närhetsprincipen inte respekterats, det vill säga att frågan bättre avgörs på nationell nivå, utdelas ett gult kort. Då kan EU-kommissionen antingen dra tillbaka, göra om eller ha kvar förslaget som det är.

Men eftersom vissa protestyttranden har kommit in sent måste de översättas och analyseras för att se om det verkligen är brott mot närhetsprincipen som varje parlament anmärker på.

– Ett land har skickat ett långt svar på ett litet språk och det måste förstås översättas innan vi vet vad det handlar om. Vissa yttranden kan handla om närhetsprincipen, andra om proportionalitet, och det är bara brott mot närhetsprincipen som ger gult kort, säger Antony Gravili.

Som det ser ut nu räcker det att ett lands parlament har skickat in ett yttrande som inte handlar om närhetsprincipen för att det gula kortet inte delas ut. Kommer de 27 EU-kommissionärerna fram till att det är ett gult kort blir det första gången det inträffar sedan Lissabonfördraget trädde i kraft för två och ett halvt år sedan.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret