Pressade greker tvingas till nyval

Publicerad: 15 maj 2012 kl 12:43
Uppdaterad: 15 maj 2012 kl 16:55
Tippade vinnaren i nyvalet, partiledaren för vänsterkoalitionen Syriza, Alexis Tsipras.
Tippade vinnaren i nyvalet, partiledaren för vänsterkoalitionen Syriza, Alexis Tsipras.Bild: Joanna

Greklands president Karolos Papoulias misslyckades på tisdagen med att nå en överenskommelse mellan de politiska partierna. Senaste försöket, att skapa en ny teknokratregering med experter istället för politiker som ska leda landet, vann inte stöd.

– Vi är på väg igen mot val, inom några dagar, under mycket svåra förhållanden, sade socialdemokratiska Pasoks ledare Evangelos Venizelos, enligt nyhetsbyrån AFP.

I morgon onsdag kommer en temporär regering att utses som ska leda landet fram till nyvalet som hålls om en månad.

När EU-ländernas finansministrar tidigare i dag samlades i Bryssel var det tydligt att tålamodet med Greklands regeringsbildande börjat sina.

Den frispråkiga finansministern från Österrike, Maria Fekter, sade sig vara överraskad över hur den grekiska författningen hanterar situationen i och med att en helt ny uppsättning teknokrater skulle behövas kallas in.

– Då måste vi börja förklara ända från Adam och Eva igen så att säga, hur låneavtalet ser ut och att det måste fullföljas för den nya regeringen, sade Maria Fekter med ett avmätt leende på läpparna.

Borgerliga Ny demokrati, socialdemokratiska Pasok och pro-europeiska Demokratiska vänstern beslöt i går kväll att inte gå vidare med försöken att bilda en regering, trots att man har en egen majoritet. Men utan silvermedaljören i valet förra veckan, vänsterkoalitionen Syriza, skulle den politiska legitimiteten bli låg i ett Grekland som redan frustar av politikermissnöje. Enligt opinionsundersökningar kan Syriza, som motsätter sig åtstramningspolitiken men inte euron, bli vinnaren i nyvalet om fyra veckor.

I Bryssel kan finansministrarna inte göra mycket mer än att vänta. Spekulationerna kring om Grekland snart lämnar eurosamarbetet fortsätter oförtrutet, trots starka försäkringar från eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på måndagskvällen om att så absolut inte är fallet. Juncker har dock tidigare gjort sig känd för att ha ett avslappnat förhållande till att säga sanningen i känsliga ekonomiska frågor.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) kunde inte på tisdagsmorgonen säga åt vilket håll vinden blåser.

– Det är ett väldigt besvärligt läge för Grekland och det finns inga tydliga lösningar på situationen förrän man har bestämt sig för i Grekland vad man vill göra, om man är beredd att göra det som krävs för att vara kvar i eurozonen eller om man istället överväger att lämna, sade Anders Borg på väg in till finansministermötet.

Finansministrarna kom på tisdagen överens om EU:s nya kapitaltäckningskrav. En lösning som Sverige är nöjd med nåddes i praktiken redan i förra veckan och nu fick man även med Storbritannien på tåget.

wohlert

s

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Så ska Frankrike rädda ekonomin

Ekot,

Krigsdebatt i EU-parlamentet

SvD,

EU-beslut ska rädda migranters liv

SvD,

Invasiva arter stoppas i EU

SvD,

Tiden inte på Renzis sida för reformer

Financial Times,

Transdnjestrledare vill ha EU-erkännande för utbrytarrepublik

EUBusiness,

Tysk medieboss: Google bygger digital superstat

The Guardian,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen