Tyskland pressas inför EU-toppmöte
STOCKHOLM 21 maj 2012 | Informellt möteInför onsdagens EU-möte vinner Frankrikes krav på euroobligationer allt mer stöd – emot Tyskland och Sveriges vilja.
I helgen stod Tysklands förbundskansler sida vid sida med G8-ledarna och såg Bayern München förlora straffdramat mot Chelsea i Champions League. På onsdag går hon själv en tuff rond mot flera EU-ledare vid ett informellt toppmöte i Bryssel. Frågor hon tidigare lyckats hålla borta från den politiska agendan, som euroobligationer och gammaldags konjunkturpolitik, har fått nytt liv igen i och med valet av François Hollande som Frankrikes president.
Hollande kom enligt egen utsago stärkt ur helgens G8-möten vad beträffar åtstramningspolitiken, eller snarare vägen ut ur den.
– Jag kommer att lägga fram alla tillväxtförslag på mötet den 23 maj. I paketet av förslag kommer euroobligationer att finnas och jag är inte ensam om att föreslå dem. Det fick jag bekräftat vid det här mötet, sade Hollande till reportrar efter mötet.
Med honom i offensiven på onsdag lär den välkände euroobligationsförespråkaren, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, finnas samt Storbritanniens David Cameron som i torsdags sade att euroobligationer kan bli nödvändiga för att ”stoppa spekulationen om eurons framtid”, rapporterar brittiska The Guardian.
Även Italiens premiärminister Mario Monti står bakom idén vilket gör att bland Europas ekonomiska stormakter är uppställningen 3 mot 1 – Angela Merkel står mer isolerad än på länge. En av hennes lagkamrater i obligationsmatchen blir Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som också motsätter sig euroobligationer.
Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy har meddelat att inga formella beslut kommer att tas på mötet. I inbjudan skriver Van Rompuy att syftet är att redan nu politiskt förbereda besluten vid Europeiska rådets möte i juni “på bästa sätt.” Han bekräftar också diskussionerna om att nu är det dags att tala om tillväxt. ”Det är sant att tiden har kommit för att lägga mer vikt vid åtgärder som är närmare kopplade till att uppmuntra tillväxt och jobb”, skriver Van Rompuy.
Det står också klart att situationen i Grekland kommer att stötas och blötas från alla håll och kanter. Frågan har blivit extra känslig efter beskedet om att ett nyval måste hållas och resultatet då kan tillsammans med den katastrofala ekonomiska utvecklingen leda till att Grekland lämnar eurosamarbetet. Det är inget som kommer att dryftas offentligt – utåt står euroländerna bakom Greklands euromedlemskap – men allt fler tecken tyder på att landet tvingas återta drachman igen.
Den vinsttippade ledaren för vänsterkoalitionen Syriza, Alexis Tsipras, genomför just nu en resa i Frankrike och Tyskland för att träffa vänsterledare inför nyvalet om knappt fyra veckor. Han säger sig stödja euron men inte de hårda sparkraven som är kopplade till lånen Grekland har fått från EU. Vinner Tsipras valet blir det skarpt läge vid toppmötet i juni – i jämförelse med det kan onsdagens drabbning mellan Merkel och Hollande liknas vid en vänskapsmatch.