Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Herman Van Rompuy och eurogruppens Jean-Claude Juncker smider planer inför EU-toppmötet 28-29 juni.

“Hemlig plan ska stöpa om EU”

BRYSSEL 4 juni 2012 | "Omfattande konsekvenser”

Fyra av EU:s viktigaste makthavare planerar just nu en plan för Europa som kommer att leda till en omfattande fördjupning av EU-samarbetet. Enligt tyska tidingen Welt am Sonntag kommer de fyra – Europeiska rådets Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, eurogruppens chef Jean-Claude Juncker och ECB-ordföranden Mario Draghi – att arbeta fram ett dokument till det stora toppmötet i Bryssel i slutet av juni.

Enligt Die Welt ska de fyra höras de kommande veckorna över telefon för att arbeta ut detaljerna inom fyra områden: strukturreformer, en bankunion, en finanspolitisk union och en fullskalig politisk union.

Strukturreformerna är av de fyra det minst kontroversiella och har delvis redan inletts. Till detta hör åtgärder för att få den inre marknaden att fungera bättre, exempelvis tjänstesektorn.

En bankunion – med gemensam finansinspektion, insättningsgaranti och en europeisk bankräddningsfond – är också på väg. På onsdag presenterar EU-kommissionär Michel Barnier förslag i den riktningen. ECB-chefen Mario Draghi sade själv i EU-parlamentet i torsdags att en gemensam finansinspektion i eurozonen är absolut nödvändig.

En utveckling mot en skatteunion och en hårdare sammanbunden politisk union lär gå via införandet av euroobligationer och gemensamt ansvarstagande för varandras skulder, skriver Die Welt. Men hittills har Tyskland stoppat alla förslag som ens har nämnt euroobligationer – eller stabilitetsobligationer som Barroso numera kallar dem.

Men vägen framåt kommer att gå i små steg. På toppmötet är tanken att EU-ledarna ska enas om ett utkast till en färdplan som sträcker sig över fem-tio år. I slutet av året ska man slutgiltigt godkänna den. Därmed kan förslag som vid en första anblick förefaller som för långtgående, långsamt jobba sig in i processen för att sedan godkännas. Precis som EU-projektet har utvecklats under tidigare decennier.

Om det innebär att EU:s 27 länder går framåt tillsammans eller om euroländerna går sin egen väg återstår att se. Enligt Die Welt är Barroso den enda av de fyra som fortfarande pläderar för den gemensamma linjen, medan de andra ser ett tvådelat spår: det som de 27 kan komma överens om tillsammans får alla vara med på, men resten får de 17 euroländerna sköta på egen hand.

EU-kommissionen presstalesperson förnekade på måndagen att en hemlig plan förbereds.

– Att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen har vi talat om länge samtidigt som vi har lagt fram förslag under tiden för att hantera krisen och stärka styrningen av EMU, sade talespersonen.
 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret