Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Olli Rehn i riksdagen.

Olli Rehn: Jag är mindre pessimistisk nu

STOCKHOLM 18 september 2012 | Letar lösningar för Sverige

EU-kommissionär Olli Rehn betonar vikten av att EU genomför de beslut som tagits så att länderna kan lämna den ekonomiska krisen bakom sig. 

Det var en försiktigt hoppfull Olli Rehn som på måndagen besökte riksdagen och finansminister Anders Borg (M).

– Jag är mindre pessimistisk nu än i maj eller juni. Jag vill inte säga att jag är optimistisk men jag är mindre pessimistisk. Det behöver ännu tas mycket svåra men viktiga beslut både på europeisk nivå och av medlemsstater. Särskilt av de medlemsstater som har ekonomiska problem, sade den finska ekonomikommissionären Olli Rehn till Europaportalen.

Det som gör Olli Rehn mindre pessimistisk är dels beslut tagna av eurotoppmötet i juni. Dels att europeiska centralbanken ska kunna stödköpa statspapper på andrahandsmarknaden i syfte att sänka låneräntorna för krisländer. Men även att flera medlemsstater tagit beslut för att stabilisera sina ekonomier. Och att få till stånd den gemensamma tillsynsmekanismen för banker i euroområdet före årsskiftet är enligt honom viktigt.

Kommissionären ville inte tala om behov av ytterligare instrument för att hantera krisen, utan det viktiga är nu enligt honom att se till att de beslut och verktyg som tagits fram implementeras och används.

– Om vi alla arbetar hårt och har en klar riktning kan vi överkomma krisen, sade Olli Rehn.

Kritiska röster har ifrågasatt hur ECB skulle kunna kontrollera alla 6000 banker inom euroområdet och med bakgrund av detta gjorde Rehn ett förtydligande.

– Det är viktigt att tillsynsmekanismen knuten till ECB har rätt att syna i princip alla banker, även om det i praktiken kommer innebära ett mycket mindre antal större banker. Daglig tillsyn av europeiska banker som arbetar nationellt ska som tidigare göras av nationella myndigheter, sade Olli Rehn.

Enligt EU-kommissionen ska även länder utanför euron kunna ansluta sig till den europeiska banktillsynen. Finansminister Anders Borg har efterfrågat inflytande i tillsynen av bankerna, trots att beslutsfattande i ECB endast är öppet för euroländerna.

– Från vår sida är vi redo att hitta lösningar som kan hjälpa Sverige att fundera på att delta i den här mekanismen, sade Olli Rehn, som hoppades på ett svenskt deltagande.
 
Och under tisdagen rapporterade den tyska tidningen Die Welt att Tyskland öppnar för att även länder som inte är med i eurosamarbetet ska kunna få inflytande i banktillsynen.

Emma Stark

Emma Stark

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret