Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med sina budgetkrympande kollegor David Cameron och Mark Rutte.

Reinfeldt: En mycket bra överenskommelse för Sverige

BRYSSEL 8 februari 2013 | EU:s långtidsbudget halvägs

För första gången minskar EU:s budget. För Sverige innebär detta en minskning av medlemsavgiften. Nästa steg i beslutsprocessen blir att Europaparlamentet ska säga sitt, så ännu är budgeten långt i från klar.

Efter mer än 25 timmars förhandlingar enades på fredagseftermiddagen EU-ländernas stats- och regeringschefer om unionens långtidsbudget.

– Det är en överenskommelse som är mycket bra för Sverige, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till journalister på plats i Bryssel.

Sammanlagt minskar den svenska medlemsavgiften med cirka 1,5 miljarder kronor, jämfört med i år, till 32 miljarder kronor. Den svenska rabatten blir 2,8 miljarder kronor, vilket dock är en minskning jämfört med tidigare.

Enligt statsministern blir det ingen skillnad för Sverige vad det gäller sammanhållningspolitiken, där det särskilda stödet till glesbefolkade områden ligger kvar på samma nivå som förut. Däremot minskar det svenska jordbruksstödet med tio procent.

Åtagandetaken på budgeten blir 960 miljarder euro vilket är en minskning med 12 miljarder i jämförelse med det senaste förslaget från november då EU-ledarna inte kunde enas.

Betalningstaket blir 908 miljarder euro. Detta innebär en minskning av EU:s långtidsbudget med cirka tre procent, vilket är första gången detta sker. De största nedskärningarna sker framför allt inom EU:s infrastruktur- energi- och telekomsatsningar.

Jordbruksdelen minskar exempelvis till 36 procent av hela budgeten.

Även inom infrastruktur- energi- och telekomsatsningar minskades budgeten i förhållande till kommissionens ursprungliga förslag.

– Det är alltid så i alla budgetsammanhang att det är lättare att försvara det som man redan haft en gång snarare än det som inte funnits tidigare, säger Fredrik Reinfeldt för att förklara varför dessa satsningar fick stryka på foten.

Nu måste EU-parlamentet antingen godkänna eller avvisa långtidsbudgeten. Ansvarig för frågan i EU-parlamentet, Alain Lamasourre, är besviken på resultatet.

– Jag kommer rekommendera EU-parlamentet att ifrågasätta såväl resultatet som metoden, säger Alain Lamasourre i ett uttalande.

Europaportalen har följt hela toppmötet. Läs direktrapporteringen här.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret