Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Svenskarna tror sig ha litet inflytande på europeiska frågor. Arkivbild.

Svenskar missnöjdast med EU-inflytande

BRYSSEL 15 februari 2013 | Trend: Ökat stöd för EU

Av sju europeiska länders medborgare anser sig svenskarna ha minst inflytande i EU.

I en ny opinionsundersökning genomförd i sju europeiska länder säger sig hälften av de tillfrågade svenskarna att Sverige inte är inflytelserikt i europeiska frågor. Detta gör att svenskarna är de som anser att de har minst inflytande i EU.

Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens EU-nämnd, tror att det beror på en allmän EU-skepticism i Sverige.

– Vi backade in i EU. Det var många svenska politiker som såg med misstänksamhet på det europeiska samarbetet och det är frågan om det verkligen fanns en folklig förankring när vi väl gick med. Jag kan tänka mig att det där fortfarande lever kvar, säger Allan Widman.

Själv anser han att Sverige har ett större inflytande än dess storlek gör gällande och pekar på det faktum att Sverige är nettobidragsbetalare och har en stor representation på plats i Bryssel.

– Inom till exempel försvars- och säkerhetspolitiken och på miljö- och djurskyddsområdet har Sverige ett tydligt inflytande, säger Allan Widman som dock tror att det svenska inflytandet är svagare inom EU:s sammanhållnings- och jordbrukspolitik.

I Tyskland anser bara åtta procent att landet har ett litet inflytande i europeiska frågor, följt av Danmark där siffran är 27 procent.

I undersökningen framkommer även att stödet för EU ökar samtidigt som många är missnöjda med vad deras respektive regeringar åstadkommer.

– Det finns ett utbrett missnöje med vad respektive lands regeringar presterar. I dessa orostider kan vi se ett ökat stöd för medlemskap i EU, säger Lars Björkman på YouGov Opinion som genomfört undersökningen, i en kommentar.

Fler än hälften av de tillfrågade är inte nöjda med sina regeringar. Missnöjdast är danskarna och tyskarna där två tredjedelar tycker att deras regeringar inte gör sitt jobb väl.

Samtidigt har alltså stödet för EU i alla de undersökta länderna ökat på sistone. Störst är stödet i Danmark och Tyskland där tre av fem skulle rösta för ett EU-medlemskap om det vore val i dag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret