Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenskar mycket dåligt informerade om EU-beslut

STOCKHOLM 17 april 2013 | Centerpartister i botten

Det är illa ställt med EU-informationen i Sverige, visar en ny opinionsundersökning.

Trots att Sverige varit EU-medlem i snart tjugo år är det ytterst få, i genomsnitt bara 12 procent, som känner sig välinformerade om de beslut som Sverige är med och fattar i EU. Värst är det bland de yngre där endast sex procent av alla under 40 år anser sig ha koll. Det framgår av en Demoskopundersökning som tagits fram av den nystartade tankesmedjan Forum för EU-debatt.  

 – [12 procent] är en ganska drastisk siffra – att så få överhuvudtaget anser sig få någon information, sade Eva Nisser från tankesmedjan när hon presenterade opinionsundersökningen på tisdagen.

Utslaget på partisympatier säger sig centerpartister, miljöpartister, sverigedemokrater och socialdemokrater vara de minst informerade – mellan fyra och sju procent. Bäst informerade anser sig moderater och folkpartister vara, 23 respektive 21 procent.

Svenskarna tror dock att det är bättre ställt med kunskaperna hos de politiska företrädarna. På påståendet "mina politiska företrädare är kunniga i EU-frågor" svarande 39 procent ja och störst förtroende hade moderata väljare där 49 procent antog att EU-kunskaperna var goda medan Sverigedemokraternas väljare hade minst förtroende, 29 procent, för sina företrädares kunskapsnivå.

Undersökningen visar också att få väljare, 27 procent, upplever någon betydande skillnad på EU-politiken mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Nästan halva svenska folket anser att Sverige borde ha fler folkomröstningar i stora EU-frågor och 78 procent anser att en bred och allsidig debatt om EU-frågor är viktig för demokratin.
 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret