Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Facket måste få godkänt för att strejka

25 juni 2013

Svenska socialdemokrater i Europaparlamentet är kritiska till att facket kan tvingas inhämta tillstånd av de anställda i utstationerade företag innan de kan inleda en konflikt med arbetsgivaren.

Europaparlamentets sysselsättningsutskott beslutade i förra veckan med röstsiffrorna 22 – 18 att anta ett förslag på hur utstationeringsdirektivet ska tillämpas. Direktivet reglerar villkoren för EU-medborgare som arbetar i andra EU-länder.

En ny huvudprincip säger att ett företag som är huvudleverantör måste ta ansvar att underleverantörer tillämpar korrekta anställningsvillkor gentemot sina anställda och betalar in sociala avgifter. Ett företag som verkar i annat EU-land kan också tvingas att ha en representant på plats som kan svara för företaget i kontakter med myndigheter och andra intressenter som exempelvis fack- och arbetsgivarföreningar.

Föredragande kristdemokratiska Danuta Jazłowiecka, EPP, förklarade efter utskottets omröstning att målet är att garantera arbetstagarnas rättigheter och göra det möjligt för företagen att göra det bästa av den inre marknaden.

Socialdemokraterna var dock kritiska till att fackföreningar inte kan vidta åtgärder mot en arbetsgivare, exempelvis vid en konflikt, utan att de anställda först har givit sitt medgivande.

– Detta är naturligtvis helt oacceptabelt och undergräver parternas avtalsrätt. Här måste regeringen se till att stå upp för den svenska modellen, sade Olle Ludvigsson (S) i ett uttalande.

Representanter för utskottet kommer närmast att förhandla med ministerrådet och EU-kommissionen för att ta fram en slutkompromiss som under senhösten kommer att läggas på parlamentets bord för omröstning.

För fyra år sedan lovade EU-kommissionens ordförande Manuel Jose Barroso att se över utstationeringsdirektivet. Beskedet kom efter den för facket så kontroversiella Lavaldomen med flera hade antagits av EU-domstolen. Syftet var att klargöra hur direktivet ska tillämpas och skapa en ”legal tydlighet”.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret