Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
2015 vill EU-parlamentet inte att extraavgifter på mobilanvändande i andra medlemsländer ska finnas kvar. Arkivbild.

Appeller om lägre mobilavgifter stöter på patrull

BRYSSEL 9 juli 2013 | EU-politiker: Röstfiske

EU-uppmaningar att slopa roamingavgifterna för mobilanvändning får kritik för att kullkasta spelreglerna för både operatörer och kunder. Röstfiske kallar EU-parlamentariker Amelia Andersdotter det.

EU-parlamentets industriutskott antog enhälligt på tisdagen en icke-bindande resolution som kräver att alla extraavgifter, så kallad roaming, som tillkommer när man använder sin mobiltelefon i ett annat EU-land försvinner senast 2015.

– Vi måste se till att telekommarknaden fungerar och att folk inte längre räds att använda sina mobiltelefoner för att ringa eller ladda ned data när de är utomlands, sade den ansvarige EU-parlamentarikern Jens Rohde från den liberala Alde-gruppen.

Flera mobiloperatörers reaktion på resolutionen är delvis positiv.

– Tidigare har vi välkomnat de här sänkningarna och sagt att de gynnar oss som liten operatör. Marknaden för utlandstrafik har varit en icke-fungerande marknad och därför har det behövts reglering för att få ned priserna till rimliga nivåer, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på mobiloperatören Tre.

– Det man generellt sett kan säga är att priserna förvisso sjunker, men det gör också att fler använder tjänsterna. När vi lanserat den typen av tjänster har trafiken ökat kraftigt, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för Telias mobila verksamhet.

Resolutionen är ett svar på IT-kommissionär Neelie Kroes uppmaning från i maj i år om att senast påsken 2014 helt ta bort roamingavgifterna.

I juli i fjol enades EU-parlamentet och medlemsländerna om pristak för roamingavgifter. Uppgörelsen säger att en utvärdering av pristaket ska genomföras innan halvårsskiftet 2016.

Men Neelie Kroes och EU-parlamentets uppmaningar att slopa avgifterna innan utvärderingen kan enligt mobiloperatörerna innebära att man inte får tid att anpassa sig till en eventuell ny lagstiftning.

– Det viktigaste i den här diskussionen är att det behövs förutsägbarhet i lagstiftningsarbetet. Vi vill kunna veta spelreglerna, säger Oliver Carrà, presschef på Tele2 Sverige som tillägger ett en förändring av den nuvarande lagstiftningen innan utvärderingen 2016 riskerar ökade kostnader för operatörerna och då i förlängningen även kunderna.

Han får medhåll av EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter (PP) som sitter i industriutskottet och har arbetat med resolutionen.

– Det man behöver är ju någon form av struktur så att man kan förutsäga vilka frågor som kommer upp, både för industrin och civilsamhället. Det kanske inte är jättelyckat att man plötsligt ett år innan EU-valet bestämmer sig för att istället utvärdera 2014 för att fiska röster, säger Amelia Andersdotter.

– Neelie Kroes har inte gjort så mycket nyttigt de senaste fyra åren och då försöker man rädda det genom att göra en massa små onyttiga saker innan valet, säger hon.

I september ska hela parlamentet rösta om resolutionen och ska därefter läggas fram till medlemsländernas stats- och regeringschefer under EU-toppmötet i oktober.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret