Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Antalet registrerade brott i EU-länderna minskade med tio procent mellan 2005 och 2010. Arkivbild.

Antalet registrerade brott minskar i EU-länder

STOCKHOLM 13 augusti 2013 | Färre bilstölder och mord

Som en allmän trend minskar antalet brott i EU-länderna. En kraftig minskning i England och Wales påverkar statistiken. 

Antalet brott som registrerats i EU-länderna sedan 2005 har minskat med tio procent. Variationerna mellan EU-länderna är dock stora. I tolv länder ökade antalet registrerade brott medan de minskade i 13 länder. Störst var minskningen i Malta (28 %), Grekland (27 %) och England inklusive Wales (25 %). Minskad brottslighet i England och Wales är en viktigt förklaring till att antalet brott i genomsnitt blivit färre inom EU. Det framgår av en sammanställning som EU:s statistikbyrå Eurostat gjort.

Med drygt tio procent fler registrerade brott mellan 2005 och 2010 tillhör Sverige de EU-länder som går emot trenden av minskad brottslighet i EU. Under samma perioden ökade antalet brott i Danmark med nio procent medan de minskade något i Finland.

Antalet registrerade mord minskade mellan 2005 och 2010 i de flesta länder  utom Danmark, Grekland och Malta där utvecklingen gått åt andra hållet. Flest mord räknat per hundratusen invånare begås i Litauen, Estland och Finland.

Brottsmängden kopplade till narkotikahandeln har varit relativt oförändrad sedan 2005. I Sverige registrerades över tiotusen narkotikabrott 2010 vilket är mer än en fördubbling på fem år. Efter Luxemburg är det den största ökningen i EU.

Inbrott i privathem tycks fortsätta att öka och värst är det i Grekland som registrerat en fördubbling sedan 2005. I Sverige, Danmark och Finland ökade brottstypen medan de minskade i bland annat Polen och Österrike.

Enligt Eurostat har antalet fordonsstölder minskat avsevärt sedan 2007 mycket beroende på bättre stöldskydd. Nedgången i EU är 23 procent på tre år och i Sverige har antalet registrerade fordonsstölder minskat med 28 procent.  

Eurostat betonar att brottsstatistiken bara omfattar brott som registrerats av  EU-ländernas polismyndigheter. Sammanställningen gör inga anspråk på att beskriva all brottslighet i Europa: vissa brott anmäls inte, och vissa förändringar kan bero på polisens prioriteringar. Det kan även finnas nationella olikheter i hur brotten registreras. Statistiken är endast till för att se de övergripande trenderna. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret