Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn menar att en vändpunkt nu nåtts i den ekonomiska krisen.

EU-kommissionen ser vändning för Europa

BRYSSEL 5 november 2013 | Men skriver ned Sveriges tillväxtprognos

Ekonomikommissionär Olli Rehn ser tydliga tecken på en ekonomisk återhämning i EU. Men den höga arbetslösheten verkar bita sig fast och årets svenska tillväxt skrivs ned.

Efter sex kvartal av ekonomisk stagnation eller tillbakagång noterade EU-länderna under årets andra kvartal en positiv tillväxt. EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn är försiktigt positiv.

– Vi ser tydliga tecken på en ekonomisk vändpunkt men tillväxten kommer bara att återhämta sig stegvis och bara omsättas till arbeten med en fördröjning. Det är orsaken till att vi ännu inte kan utropa seger, sade Olli Rehn och pekade på ökat förtroende på marknaden och stigande inhemsk efterfrågan när han på tisdagen presenterade kommissionens ekonomiska höstprognos.

Han tillade att ytterligare åtgärder dock behövs för att nå en hållbar ekonomisk tillväxt. Men Olli Rehn är betydligt försiktigare med kraven på medlemsländerna efter att i våras ha lättat på åtstramningspolitiken. Kommissionen menar att riskerna för att eurozonen skulle krackelera nu är borta.

I prognosen skriver kommissionen upp sin tidigare prognos från i våras för EU-länderna från en minskning med 0,1 procent till nollprocentstillväxt i år. För 2014 spås tillväxten i genomsnitt bli 1,4 procent och året efter 1,9 procent.

Den svenska ekonomin i år spås växa med 1,1 procent, vilket dock är en påtaglig minskning av vårens prognos då siffran var 1,5 procent. Däremot ökar kommissionen utsikterna för nästa år med 0,3 procentenheter till 2,8 procent – den högsta tillväxten i EU efter de tre baltländerna. Till skillnad från tidigare svenska ekonomiska återhämtningar drivs den dock inte av ökad export utan främst hushållens konsumtion, enligt Olli Rehn.

Ekonomin i åtta EU-länder spås i år krympa, medan bara två, Slovenien och Cypern, beräknas göra det under 2014.

Men arbetslösheten biter sig fast på rekordnivåer. Under 2014 beräknar kommissionen att den kommer vara elva procent för att under 2015 minska något till 10,7 procent. I Spanien och Grekland spås den ligga kvar på runt 25 procent under de kommande två åren.

Olli Rehn uppmanade Frankrike och Spanien att göra mer för att få sina budgetunderskott under de tre procent som EU-reglerna tillåter. Inget av länderna spås ens under 2015 lyckas nå målet. Även Slovenien måste göra mer för att undvika att tvingas ta ett krislån.

I nästa vecka ska ekonomikommissionären för första gången komma med rekommendationer på euroländernas nationella budgetar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret