Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Byggnadsarbetare i München, Tyskland. Arkivbild.

EU till Tyskland: Sluta särbehandla invandrare

BRYSSEL 10 januari 2014 | Berlin tillsätter utredning

EU-kommissionen kritiserar Tyskland för att göra skillnad på tyskar och andra när det gäller bland annat socialbidrag. Enligt EU-fördragen är det inte tillåtet att ha andra krav på EU-medborgare än på EU-ländernas egna.

Idag har arbetslösa EU-invandrare inte rätt att få del av de olika bidrag i Tyskland som går under samlingsnamnet Hartz IV, bland annat social- och barnbidrag. Men frågan är mycket kontroversiell i och har prövats i domstol vid flera tillfällen.

En domstol i Leipzig har skickat frågan vidare till EU-domstolen och bett att få klargjort om huruvida den tyska lagen strider mot EU-rätten. Det specifika fallet gäller en 24-årig rumänsk kvinna och hennes son, som bor i Leipzig sedan 2010. Kvinnan sökte inga jobb och fick sitt socialbidrag och barnbidrag indragna – något som förmodligen inte skulle hänt om hon varit tysk.

På torsdagen uppmanade EU-kommissionen den tyska regeringen att ändra på de särbehandlande reglerna. Om EU-domstolen i Luxemburg väljer att gå på kommissionens linje kommer Tyskland att tvingas göra det.

Frågan om vilken rätt EU-invandrare har till olika bidrag har blivit en het potatis i EU:s största land. I onsdags beslöt regeringen att tillsätta en utredning om vilka effekter EU:s fria rörlighet har haft på det tyska välfärdssystemet. Utredningen ska vara klar i klar i slutet av juni.

Enligt regeringen är utredningen ett svar på krav som kommit från ett tiotal borgmästare från Tysklands största städer, som uppger sig ha ökade kostnader på grund av stora invandrargrupper från Rumänien och Bulgarien. Men utredningen kommer bara några dagar efter att CSU, CDU:s bayerska systerparti, krävt åtgärder mot ”fattiginvandring” - ett uttalande som kritiserades av de två andra regeringspartierna CDU och socialdemokraterna.

Oron för ”välfärdsturism” har ökat i flera EU-länder, sedan medborgare från EU:s fattigaste länder Bulgarien och Rumänien kan arbeta fritt i hela EU sedan 1 januari i år. Brittiske premiärministern David Cameron har bland annat ifrågasatt om polacker som arbetar i Storbritannien ska få barnbidrag för barn som bor kvar i Polen.

Enligt EU-kommissionen är välfärdsturism inom EU en myt. En rapport som konsultfirman ICF-GHK gjorde för kommissionens räkning i oktober i fjol konstaterades att den överväldigande majoriteten av de som flyttar från ett EU-land till ett annat gör det för att jobba – inte för att söka bidrag.

Värdländerna tjänar i själva verket på invandrade EU-medborgare, eftersom de betalar mer i skatt än får ut i bidrag, visar rapporten.

 

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret