Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Anna Maria Corazza Bildt i EU-parlamentet

Det finns ingen mellanväg i Europa

KANDIDATINTERVJU 4 april 2014 | ”Mat är den röda tråden i mitt liv”

Svensk-italienska Anna Maria Corazza Bildt vill vara en brobyggare mellan Nord- och Sydeuropa. Och hon vill att Sverige tar steget in i EU:s kärna.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. Idag har turen kommit till Anna Maria Corazza Bildt.

– Vi håller på att få ett Europa av populister, rasister och protektionister. Nästa mandatperiod kommer att bli en kamp mot dem som vill stänga gränserna och skrota den fria rörligheten.

Det säger Anna Maria Corazza Bildt, moderat EU-parlamentariker när Europaportalen träffar henne inne i Europaparlamentet i Bryssel.

Många svenska EU-parlamentariker, från höger till vänster, är oroade över opinionsundersökningar som visar att extrema partier är på frammarsch i Europa. Men deras lösningar ser olika ut. För Corazza Bildt lyder den: försvara EU:s grundläggande värderingar.

Anna Maria Corazza Bildt anser inte att Europa är någonting man åker till. Man är redan där. Hon känner sig själv som en europé, berättar hon: född i Italien, arbetade i Bosnien under kriget och bor nu i Stockholm och veckopendlar till Bryssel och Strasbourg.

Hon har också grundat två småföretag, varav ett importerar italiensk ost till Sverige. Fri rörlighet av människor, varor, tjänster och kapital – EU:s inre marknad – är alltså en förutsättning för hennes yrke och familjeliv, hennes vardag.

Anna Maria Corazza Bildt drar sig inte för att läxa upp de egna meningsfränderna när de börjar nagga på dessa EU:s grundläggande värden. Hon har öppet kritiserat David Camerons inställning till att begränsa rörligheten för vissa EU-medborgare.

Och hon vill att Sverige på allvar tar steget in i ”EU:s kärna” - på sikt deltar i valutasamarbetet. På en fråga om bankunionen – de regler som bestämmer hur banker i kris kan avvecklas eller få låna pengar ur en särskild fond, mot att Europeiska centralbanken övervakar bankernas affärer hårdare – säger hon att Sverige ”på lång sikt och stegvis” borde gå med.

– Jag tror att vi hamnar utanför annars. Det finns ingen mellanväg. De andra kommer att gå vidare. Det är hög tid att vi vågar berätta för svenska folket att vi är med i Europasamarbetet sedan 20 år nu, säger hon.

– Sverige är totalberoende av export. Vi finansierar vår välfärd med att exportera till europeiska länder. 50 procent av vår export går till euroområdet. Det är de italienare, greker och spanjorer som köper Electrolux-kylskåp som finansierar vår välfärd.

Anna Maria Corazza Bildt valdes in i EU-parlamentet 2009 efter en lyckad personvalskampanj. 86 000 personkryss lyfte henne från en åttondeplats. I årets val är hon trea på listan.

Hennes absoluta hjärtefråga är maten - ”den röda tråden i mitt liv” säger hon. Och det är just EU:s nya regler för livsmedelsinformation som hon känner sig mest nöjd med under sina fem år i parlamentet.

Förordningen om livsmedelsinformation antogs 2011 och uppdaterar tidigare EU-regler om vad som måste framgå på brödpåsar och yoghurtförpackningar och de flesta andra varor. Syftet är att ge konsumenter bättre information om vad de stoppar i sig och samtidigt främja konkurrensen mellan livsmedelsproducenter på EU:s marknad.

Bland annat måste energi, protein, fett, mättat fett, kolhydrater, socker och salt stå utskrivet på förpackningen, så att man kan jämföra olika produkter. Allergiframkallande ämnen måste också märkas ut.

– Det är jätteviktigt så att man som konsument kan göra ett medvetet, fritt val och ta ansvar för sin hälsa. Det är ett viktigt verktyg för att bekämpa fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Trots matintresset sitter hon inte i miljöutskottet, det parlamentsutskott som direkt sysslar med EU:s matpolitik. I stället är hon ordinarie medlem i inre marknadsutskottet, och det är också det utskottet hon satsar på om hon blir omvald. En matfråga som hanterades där var upphandlingsdirektivet.

– En kommun kan handla mat med skattepengar från liten producent i närheten, den sortens mat som alla föräldrar vill se på dagisets matbord, som är odlat på ett bra och hållbart sätt med en kort transportsträcka. Det handlar om mest värde för pengarna, inte bara billigaste bud.

– Salut ma belle!

Anna Maria Corazza Bildt avbryter sig själv och ropar åt en kvinna som passerar i det lilla cafét där enbart ledamöterna själva och deras gäster får dricka kaffe. Här är hon som fisken i vattnet.

I EU-parlamentet, där det politiska spelet inte bara spelas med ideologi och sakkunskap utan också nationalitet och kultur, vinner ledamöter poäng på kulturell förståelse. Corazza Bildt vill vara en bro mellan Nord- och Sydeuropa, säger hon.

– Jag kan bredda perspektiven. Det behövs i Sverige, i Moderaterna och i EU-parlamentet.

Mer fakta

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret