Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges finansminister Anders Borg samspråkar med sin brittiske kollega George Osborne innan tisdagens möte i Bryssel.

Finansskatt fortsätter att splittra EU

BRYSSEL 6 maj 2014 | Urvattnat förslag väntas

Osämjan kring en europeisk finansskatt fortsätter och flera medlemsländer riktar kraftig kritik mot hur förhandlingarna går till.

EU-domstolen gav i förra veckan grönt ljus till elva medlemsländer att gå vidare med att införa en skatt på finansiella transaktioner. På måndagen sade den franske finansministern Michel Sapin att ett nytt förslag på en sådan skatt snart, innan EU-valet, kan antas och börja gälla 2016.

Men den svenske finansministern Anders Borg (M) är kritisk både till skatten i sig och till hur förhandlingarna bland medlemsländerna om den gått till.

– Vi har ju haft en väldigt sluten process där det inte alls funnits tydliga underlag och där vi inte kunnat se att man säkrat att det står bortom allt tvivel att länder som står utanför inte drabbas. Det har varit en väldigt dålig process, sade Anders Borg på väg in för att träffa sina EU-kollegor i Bryssel på tisdagen för att diskutera frågan.

Finansministrarna från en rad av de länder som inte är med bland de elva är också kritiska.

– Vi vill att de elva medlemsländerna i fråga skapar en finansskatt med en väldigt liten påverkan, sade den brittiske finansministern George Osborne under mötet och hotade med att åter ta finansskatten till EU-domstolen när den väl är utformad.

Tio av de elva medlemsländerna – Slovenien har på grund av inrikespolitiska spänningar inte kunna skriva under – har enats om en gemensam position om finansskatten.

Den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, som även är ordförande för euroländernas finansministrar i eurogruppen, och vars regering är med bland de elva är besviken på processen.

– Min uppfattning är att man hittat en mycket svag gemensam position [bland de elva länderna]. Vi skulle vilja veta lite mer om vad som kommer hända, sade Dijsselbloem som tillade att hans land inte är redo att gå med i nuläget.

Hur det nya förslaget kommer utformas är oklart med det spekuleras i att det blir mindre omfattande än det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen och skulle dra in betydligt mindre än de motsvarande 30 miljarder kronor om året som det tidigare varit tal om.

Transaktionsskatten skulle kunna bygga på en så kallad stämpelskatt som redan finns i exempelvis Storbritannien.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble, en av de drivande bakom skatten, medgav på tisdagen att det varit svårt att hitta en gemensam ståndpunkt bland de elva länderna.

Diskussionerna om en skatt på finansiella transaktioner har pågått i tre år. Efter att en rad länder blockerat förslaget, som kräver enhällighet, beslutade elva medlemsländer att gå vidare och skapa en finansskatt inom ett så kallat fördjupat samarbete.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret