Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Förtidsröstningen har ökat jämfört med EU-valet 2009.

Fler svenskar förtidsröstar i årets EU-val

STOCKHOLM 12 maj 2014 | Statsvetare: Tyder på ökat valdeltagande

Fler svenskar har hittills förtidsröstat inför årets EU-val, jämfört med EU-valet 2009. Det är ett tecken på höjt valdeltagande, enligt statsvetare.

Hittills har 109 419 svenskar förtidsröstat sedan förtidsröstningen startade 7 maj. Det är en ökning med 12 procent jämfört med samma antal dagar i förtidsröstningsperioden inför EU-valet 2009.

– Om det ligger på plus nu ser det bra ut.[Förtidsröstningen] är en bra indikator på ökat valdeltagande [i EU-valet], säger Henrik Ekengren Oscarsson statsvetare och valforskare som tillägger att förtidsröstningen brukar öka kraftigt i början för att sedan plana ut och öka igen sista veckan innan valet då 70 procent av förtidsröstarna går till vallokalen.

Kerstin Andersson, kanslichef på Valmyndigheten, anser att det är för tidigt att dra några slutsatser av ökningen, men har teorier om vad som ligger till grund för den.

– Det kan vara så att de kommunala valnämnderna har varit tydliga med sin information om var förtidsröstingslokalerna finns i kommunerna. Det sammanvägt med medias rapportering, politikernas kampanjer samt den information som Valmyndigheten lämnar kan sammantaget bidra till att fler förtidsröstar den här gången, säger Kerstin Andersson.

Procentuellt har förtidsröstningen ökat mest i Jämtlands län. Lennart Wadensjö, valadministratör i Jämtlands största kommun Östersunds, tror att det delvis beror på färre röda dagar under förtidsröstningsperioden 2014, jämfört med 2009.

– Det var fler helg- och klämdagar inför EU-valet 2009. Dessutom har det i Östersund tillkommit ytterligare en förtidsröstninglokal som ligger i en en stor mataffär som är relativt populär. Den ligger ett par kilometer från centrum och jag förmodar att folk från hela kommunen åker dit och handlar, säger Lennart  Wadensjö.

I botten ligger Västernorrlands och Östergötlands län, men det beror delvis på att Linköpings och Härnösands siffror inte är inrapporterade än. Det gäller även Skåne. Bland de län som rapporterat in sin statistik står Gotland för den största procentuella minskningen hittills. Ulf Bendelin på valnämndens kansli i Region Gotland anser att det är för tidigt att kommentera minskningen än, men anser att det finns goda förutsättningar för att öka förtidsröstningen på Gotland i år.

– Vi har annonserat om förtidsröstningen i Gotlands båda lokaltidningar, i annonsbladet och jämfört med 2009 finns det ytterligare två förtidsröstningslokaler. Så jag bedömer att vi informationsmässigt har gjort vad vi kan,  säger Ulf Bendelin.

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret