Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Klimatomställningen är nyckelordet nästa mandatperiod

KANDIDATINTERVJU 7 maj 2014 | Kommande klimatförhandlare

Centerpartisten Kent Johansson går i klinch med sin företrädare Lena Ek om EU:s framtida klimatpaket.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till Kent Johansson.

– Gissa hur många kor det går åt för att driva en familjebil.

– Fem stycken. Och då kör man inte med korna framför bilen, utan gödslet från fem kor kan driva en bil under ett helt år.

Dessutom blir gödslet bättre för jordbruket om gasen är avskild, säger centerpartisten Kent Johansson som berättar om några svenska gårdar han känner till som har gått samman och byggt en liten biogasanläggning.

Kent Johansson exemplifierar gärna EU-politiken med konkreta berättelser om bönder och företagare från alla kanter i Sverige.

– Man måste utgå från det lokala, man måste vända på diskussionen, säger han.

Diskussionen i fråga är den om EU:s framtida energi- och klimatstrategi, något Johansson vill satsa mest på under nästa mandatperiod och som han tycker är den viktigaste frågan för EU-parlamentet och EU i stort.

– Om budgeten var nyckelordet under den förra mandatperioden så är nyckelordet nu miljö och klimat. Det handlar om både energipolitik, vilken roll Europa ska ha i världen och om den lokala sysselsättningen.

Kent Johansson sitter i industri- och energiutskottet, ett av flera utskott som bereder klimatpolitiken. Om han blir omvald ska han företräda sin partigrupp, liberala Alde, i de interna utskottsdiskussionerna och i förhandlingarna med ministerrådet om klimatpaketet, enligt partigruppens överenskommelse.

När Naturskyddsföreningen gav betyg till de tjugo svenska EU-parlamentarikerna efter hur de agerat i miljöfrågor var Kent Johansson en dem som fick högsta betyg.

Klimatpaketet som kommer att klubbas under nästa mandatperiod utgör både bindande regler för EU-länderna själva för att minska koldioxidutsläppen och samtidigt EU:s gemensamma hållning när unionen förhandlar med andra internationella jättar som USA och Kina i de FN-ledda globala klimatförhandlingarna.

I februari i år antog EU-parlamentet som ståndpunkt att ha tre bindande mål: minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå, se till att förnyelsebar energi utgör 30 av den konsumerade energin och öka energieffektiviteten till 40 procent.

Därmed går man på tvärs mot vad EU-kommissionen föreslagit och vad många EU-länder säger sig kunna acceptera, nämligen att bara ha ett bindande mål: utsläppsminskning på 40 procent.

De som argumenterar mot att ha tre bindande mål anser att utsläppsmålet i sig räcker för att tvinga fram förändringen, förnyelsebart och energieffektivitet blir en självklar följd av tuffare krav. Men för Kent Johansson handlar det inte bara om att släppa ut mindre koldioxid, det är det en större samhällsfråga.

– Just frågan om förnyelsebart handlar om vilket samhälle vi vill ha, om att skapa jobb kopplade till förnyelsebar energi. Under en och en halv månad har jag gjort mellan 30 och 40 besök i Sverige. Vad händer ute i landet? Jo, det växer fram en massa småföretag kring det här, säger han.

En grön omställning handlar också om att göra Europa geopolitiskt oberoende – vilket slår an en sträng hos många under Ukrainakrisen. Sverige må ha råvaror så det räcker, med Europa som helhet har det inte, säger Kent Johansson. Han vill göra Europa oberoende av såväl länder och företag som kontrollerar de stora befintliga distributionssystemen för ändliga resurser.

– Om vi tar bort förnyelsemålet, vad ska vi då säga till Kina, Afrika och Latinamerika? Vad är framtiden? Ska vi fortsätta slåss om samma resurser? Nej vi ska visa vad man kan göra i stället, använda sol, vind och ny teknik, att EU både står för det och visar att det är möjligt.

Kent Johansson blev EU-parlamentariker 2011 då Centerpartiets tidigare EU-parlamentariker Lena Ek lämnade Bryssel och Strasbourg för att bli miljöminister i den borgerliga regeringen. Johansson och Ek står nu på olika sidor i klimatfrågan. Ek driver den svenska regeringens linje i ministerrådet, med bara ett bindande utsläppsmål.

Även om han är en gröngöling i just EU-parlamentet är Johansson en EU-veteran. Han har tidigare haft uppdrag i EU:s regionkommitté, en remissinstans som representerar lokala och regionala aktörer i EU-länderna, och varit engagerad i det europeiska liberala partiet Alde.

Förutom ordinarie ledamot i industriutskottet är Johansson ersättare i jordbruksutskottet och jämställdhetsutskottet – arvegods från Lena Ek. Han satsar på ungefär samma upplägg om han blir omvald, möjligtvis släpper han jämställdhetsutskottet.

– Det beror på. Jag tycker att det är viktigt att vi är ett antal svenskar som är med där, funderar han.

Johansson har sin bakgrund i folkrörelsens Sverige. Han har varit ordförande för Folkhögskolorna i Sverige, för Studieförbundet vuxenskolan och har haft uppdrag i Kyrkans ungdom. Att han hinner färre personliga möten med vanligt folk i Sverige är det han ogillar med Brysseljobbet.

– Jag är ensam företrädare för Centerpartiet här. Jag känner mig otillräcklig av att vara EU-parlamentariker med hela Sverige som valkrets, säger han.

Johanssons ideal-EU är ett pragmatiskt och vardagsnära samarbete. Han vill att handeln går smidigare, att den forskning en busstillverkare i Sverige gör också kommer Bulgarien till gagn, och att EU-ländernas regler är kompatibla med varandra – att ”systemen har lättare att umgås”, som han säger med tjocka västgötska L.

– Vi har fortfarande inte en gemensam digital marknad i Europa. Och det är inte rimligt att det tar så lång tid att köra en godstransport genom Europa. Det är den här typen av beslut som fordras och där kan EU-parlamentet stå enat. Men medlemsstaterna är inte alltid beredda att öppna upp sina system, säger han.

Mer fakta

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret