Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Skatterna ökar i EU – minskar i Sverige

BRYSSEL 17 juni 2014 | Spås fortsätta öka

Sverige har under 2000-talet minskat skatterna näst mest i EU.

Som ett av sex EU-länder minskade skattetrycket i Sverige under 2012. Det året utgjorde skatter och obligatoriska sociala avgifter 44,2 procent av den svenska bruttonationalprodukten, BNP, enligt EU:s årliga sammanställning av skattetrender i medlemsländerna.

I hela unionen steg däremot skatterna under 2012 – i genomsnitt med 0,6 procentenheter till att utgöra 39,4 procent av BNP.

Högst är skatten i Danmark och Belgien följt av Frankrike och Sverige. Lägst skatter har Litauen och Lettland.

EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta uppmanar länderna att styra om skattebasen.

– Skatten på arbete är fortfarande för hög medan tillväxtvänliga skatter som miljöskatter underutnyttjas i många länder, sade Algirdas Šemeta i samband med att sammanställningen presenterades på måndagen.

Sedan 2002 har miljöskatterna, exempelvis olika energi- och trafikskatter, minskat i EU-länderna. I Sverige stod de under 2012 för 2,5 procent av BNP, strax över EU-medlet på 2,4 procent. Samtidigt var den svenska skatten på arbete den högsta i unionen.

Under tioårsperioden 2002-2012 minskade skatterna i Sverige näst mest av de 28 medlemsländerna, bara i Slovakien var minskningen större. Under samma tidsperiod, 2002-2012, har skatterna i genomsnitt ökat i medlemsländerna.

I nästan alla medlemsländer utgör skatt på arbete den största skatteinkomstkällan för staten. I de fyra övriga, Bulgarien, Kroatien, Malta och Rumänien får staten däremot in mer skattepengar från konsumtionsskatter, exempelvis moms och punktskatter.

Enligt EU:s beräkningar kommer skatterna fortsätta att öka i medlemsländerna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret