Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Studie: EU-migranter bidrar med miljarder till brittiska ekonomin

BRYSSEL 9 juli 2014 | Lågutbildade far illa

En ny brittisk rapport visar att EU-invandrare inte bidragit till lönedumpning eller ökad arbetslöshet i landet.

Migranter från övriga EU-länder har bidragit med motsvarande 260 miljarder kronor till den brittiska ekonomin under det första årtiondet på 2000-talet.

Det visar en studie framtagen av det oberoende offentliga organet MAC, en rådgivare den brittiska regeringen i frågor om migration.

”På det stora hela har MAC funnit att migrantarbetare under de senaste 20 åren inte haft någon större inverkan på brittiska arbetares lön, sysselsättningen, ekonomin eller områden såsom boende, sjukvård, kriminalitet, utbildning och välfärdsbidrag”, heter det i slutsatserna.

Rapporten varnar samtidigt för att migrantarbetare inom vissa låglönesektorer behandlas illa av arbetsgivare och får mindre betalt än landets minimilön eftersom kontrollen är för slapp.

– En genomsnittlig arbetsgivare kan förväntas sig ett kontrollbesök en gång på 250 år och åtal en gång på en miljon år, sade David Metcalf, ordförande för MAC.

Även en rad andra rapporter visar att EU-migrationen till Storbritannien varit till ekonomisk fördel för landet.

I Storbritannien har debatten om EU-migration varit het i samband med att de sista restriktionerna för personer från Rumänien och Bulgarien att arbeta i övriga medlemsländer försvann vid årsskiftet.

Efter att tio nya medlemsländer gick med i EU 2004 beräknas över en miljon personer främst polacker, ha kommit till Storbritannien för att arbeta. När restriktionerna för rumäner och bulgarer försvann minskade dock antalet arbetare från dessa länder i Storbritannien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret