Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den konservative brittiske premiärministern David Cameron menar att landet tar emot för många invandrare. Arkivbild.

Cameron: Vi sätter Storbritannien först

1 augusti 2014 | Möts med oförstående

Premiärminister David Cameron har presenterat ytterligare åtgärder för att minska antalet EU-bor som söker jobb i landet. I Bryssel möttes utspelet med oförstående. 

I en debattartikel i The Daily Telegraph tidigare i veckan presenterade den brittiske premiärministern David Cameron ytterligare åtgärder för att hindra fler utlänningar från att komma och leta arbete i landet.

”Vårt mål är tydligt: ett immigrationssystem som sätter Storbritannien först”, skriver Cameron och radar upp regeringens åtgärder: Minska missbruket av landets välfärdssystem, se till att folk kommer till Storbritannien av ”rätt anledning” och se till att britterna får en rättvis giv.

Ett av förslagen är att halvera tiden som EU-medborgare som letar arbete ”utan realistisk chans till anställning” kan få arbetslöshetsersättning i landet från sex till tre månader.

Men EU-kommissionens talesperson för sysselsättningsfrågor, Jonathan Todd, menar att förslaget är oförståeligt.

– Arbetssökande från andra medlemsländer som tar sig till Storbritannien för att söka jobb får i vanliga fall inte sin arbetslöshetsersättning betald av brittiska myndigheter till att börja med. Det betalas av medlemslandet där de senast sökte ett arbete. Det är lite svårt att förstå utspelet, sade Jonathan Todd.

David Cameron förbjuder dessutom rekryteringsfirmor att söka arbetare utanför Storbritannien eftersom dessa inte ger brittiska arbetare chansen att söka jobbet också. Han begränsar även antalet brittiska platsannonser på den europeiska jobbportalen Euros med minst en halv miljon.

”Det handlar helt enkelt om att sätta brittiska invånare först.”, skriver Cameron.

Den brittiska regeringen har dock inte presenterat några uppgifter som tyder på att migrantarbetare tar jobb från brittiska medborgare eller att de utnyttjar landets välfärdssystem. Tvärtom visar flera studier på motsatsen.

”På det stora hela har MAC funnit att migrantarbetare under de senaste 20 åren inte haft någon större inverkan på brittiska arbetares lön, sysselsättningen, ekonomin eller områden såsom boende, sjukvård, kriminalitet, utbildning och välfärdsbidrag”, skriver det oberoende offentliga organet MAC, en rådgivare den brittiska regeringen i frågor om migration, i en nylig rapport.

Enligt BBC är antalet EU-migranter som riskerar att omfattas av halveringen av tiden de kan få arbetslöshetsersättning ”osannolikt över 10 000”.

I brittisk media tolkas utspelet som ett försök från den konservative David Cameron att plocka röster från EU- och invandringskritiska Ukip inför nästa års parlamentsval. Opinionsundersökningar visar att immigration är en av den brittiska allmänhetens viktigaste frågor.

EU-kommissionen kommer att ”noggrant granska” huruvida åtgärderna är förenliga med EU-lag ”om och när de trätt i kraft”, menade Jonathan Todd.

 
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret