EU-toppmötets val – en oundviklig kompromiss
BRYSSEL 1 september 2014 | “Förste store ordföranden i EU”Europeisk press beskriver stats- och regeringschefernas val av Italiens oerfarna utrikesminister Federica Mogherini som nya utrikeschef som ett sätt att behålla den nationella kontrollen över utrikespolitiken.
Italiens socialdemokratiska utrikesminister Federica Mogherini blir EU:s nästa utrikeschef och Polens liberalkonservative premiärminister Donald Tusk får jobbet som Europeiska rådets ordförande. Det beslutades under helgens extrainsatta toppmöte i Bryssel.
I europeisk press framhålls Tusk som en kompetent politiker. Men Mogherini, liksom sin företrädare nuvarande utrikeschef Catherine Ashton, ses som ett svagare kort.
”Att göra Tusk till rådsordförande är ett bra val. Men att Federica Mogherini blir EU:s utrikeschef är obegripligt”, skriver Klaus-Dieter Frankenberger på konservativa tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung och ifrågasätter Mogherinis kompetens och kriserfarenhet, hon har bara varit italiensk utrikesminister sedan februari.
En rad kommentatorer påpekar att valet av Mogherini är ett sätt för medlemsländerna att behålla greppet om utrikespolitiken och inte lämna över för mycket makt till en alltför ambitiös EU-politiker.
“Detta visar att Europas huvudstäder inte vill att EU har en egen utrikespolitik”, skriver Bart Sturtewagen på belgiska kristdemokratisk De Standaard.
”[Valet av Tusk och Mogherini] var oundvikligen en kompromiss – ett nödvändigt pris värt att betala för ett Europa där medlemsländerna behåller mycket makt. Men ingen får låtsas att utnämningarna, trots att de är viktiga, kommer att entusiasmera många människor utanför korridorerna i Bryssel”, skriver brittiska mittenvänstertidningen The Guardian i en ledare.
Mogherini har kritiserats för att vara för vag gentemot Rysslands inblandning i Ukraina. Polen har å andra sidan krävt tuffare sanktioner mot Moskva. Spanska El País menar att de två kan komma att fungera som motvikter till varandra i frågan.
Som sittande premiärminister i ett av EU:s största medlemsländer blir Tusk den kanske mest erfarne EU-ledaren hittills.
Luboš Palata på tjeckiska konservativa Mladá Fronta Dnes höjer Tusk till skyarna.
“EU behöver en man som Tusk, i synnerhet i svåra dagar som dessa. Han har chansen att gå till historien som den förste store ordföranden i EU”, skriver Luboš Palata och menar att Tusk både gjort Polen rikare och fört landet närmare USA och Tyskland.
Stefan Sękowski på polska kristna tidskriften Gość Niedzielny anser att utnämningen av Tusk inte kommer att innebära några direkta fördelar för Polen. Han menar att exempelvis Portugal inte haft några föredelar av att EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso är portugis utan att alla som får ett toppjobb i Bryssel blir mer “europeiska”.
“Så Donald Tusk kommer bli en fullfjädrad eurokrat”, skriver Stefan Sękowski .
Valet av Donald Tusk och Federica Mogherini, tillsammans med EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker, innebär att flera inofficiella krav uppfylls för de tre toppjobben: en könsmässig, politisk och geografisk fördelning samt att nyare och äldre medlemsländer representeras (två män, en kvinna, två konservativa, en socialdemokrat, en västeuropé, en sydeuropé och en centraleuropé ).