Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fredrick Federley (C) beskriver arbetet i EU-parlamentet som tidvis orkaniskt.

Federley i EU-parlamentet: Det går faktiskt att ändra saker

BRYSSEL 21 oktober 2014 | Detta gör din Europaparlamentariker

Fredrick Federley jobbar bland annat med förslag om renare luft och mindre användning av antibiotika.

Under hösten pratar Europaportalen med de svenska Europaparlamentarikerna för att se vilka frågor de jobbar med.

Centerpartisten Fredrick Federley kryssades förbi partiets listetta och förre EU-parlamentarikern Kent Johansson. Han är ensam företrädare för sitt parti i Bryssel.

– Det är som att man är partiledare och minister utan att behöva ta hänsyn till regeringen. Då gäller det att man levererar allt det vi lovade i valrörelsen i alla utskott och alla frågor. Sen kan man ju inte vinna hundra procent överallt och hela tiden, säger han

Fredrick Federley ansvarar för en del i ett EU-förslag om renare luft. Årligen beräknas 400 000 dö i förtid på grund av dålig luft i medlemsländerna.

Federleys lagbit handlar om regelverket kring medelstora förbränningsanläggningar. Han menar att stötestenen när frågan ska få klartecken i EU-parlamentet och medlemsländerna är hur stora deras utsläpp får vara och hur tillsynen ska gå till.

Tillsammans med Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen arbetar han även med antibiotika för grisar, något som är vanligt förekommande i många EU-länder men som gör att både grisar och människor kan bli resistenta mot mer illvilliga bakterier.

De försöker forma en tvärpolitisk grupp i EU-parlamentet för att hitta likasinnade i andra politiska grupper och EU-länder. Målet är att hitta en en gemensam och hållbar linje som gör att grisar inte ska smitta människor och människor inte ska smitta grisar.

På Centerpartistens bord ligger även lagstiftning om avelsdjur som hästar, kor och grisar.

– Det handlar om att se till att man får fungerande registrering av avelsdjur och att man kan se till att man kan köpa avelsdjur mellan EU-länder, säger han.

Som tidigare riksdagsledamot i Sverige tycker Federley att den största överraskningen i EU-parlamentet är den något oberäkneliga arbetssituationen.

– Det är ju dels vilken otrolig massa saker som händer och hur orkaniskt det är hela tiden. Allt kan ju ändra sig vilken sekund som helst. Riktigt så är det ju inte hemma i riksdagen, säger han och tar ett exempel från de nu avslutade kommissionärsutfrågningarna där “konsensus” innebar att två partigruppers åsikter lämnades utanför.

– Det var helt okej att ändra reglerna för vad som var konsensus för det fanns ju inte skrivet. Så kan man inte riktigt göra hemma, säger han och tillägger att det även finns positiva aspekter med arbetet i EU-parlamentet.

– Det finns väldigt mycket bra som gör att man kan få inflytande och att det faktiskt går att ändra saker, säger Fredrick Federley.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret