Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU har sedan tidigare avtal om att byta passageraruppgifter med USA och Australien. Arkivbild.

Parlamentet ställer flygavtal – kräver EU-dom

BRYSSEL 25 november 2014 | Ska bli en måttstock

EU-parlamentet vill att EU-domstolen utreder huruvida en lag om utbyte av passageraruppgifter med Kanada är förenlig med grundläggande rättigheter.

Det handlar om ett EU-avtal med Kanada om att dela uppgifter om flygpassagerare, PNR, i syfte att komma åt terrorister och grova brottslingar. Det var den liberala Alde-gruppen som föreslog att EU-domstolen ska undersöka huruvida avtalet är förenligt med EU-lag innan parlamentet röstar om det.

– Alde vill ha rättslig visshet för EU-medborgare och flygbolag inte bara när det gäller Kanadaavtalet utan även som en måttstock för framtida avtal med andra länder som inbegriper massinsamling av europeiska medborgares personuppgifter, sade den nederländska liberala EU-parlamentarikern Sophie in ’t Veld som ansvarar för frågan.

Tisdagens omröstning slutade med 383 för och 271 mot medan 47 avstod. Förutom Alde ställde sig ledamöter från socialdemokratiska S&D, gröna gruppen och vänstergruppen GUE/NGL bakom förslaget. Ledamöter från kristdemokratiska EPP och konservativa ECR röstade emot.

PNR-avtalet med Kanada undertecknades av EU:s ministerråd och Kanada i juni i år men EU-parlamentet måste ge det sitt godkännande innan det kan börja gälla.

I april underkände EU-domstolen det så kallade datalagringsdirektivet, som också går ut på att spara personuppgifter för brottsbekämpning, med motiveringen att det inte är förenligt med grundläggande fri- och rättigheter och är ett allvarligt intrång i privatlivet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret