Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tvingas av riksdagen att föra oppositionens politik och säga nej till könskvotering till börsnoterade bolagsstyrelser i EU.

Oppositionen tar över EU-politiken - blockerar könskvotering

STOCKHOLM 8 december 2014 | Jämställdhetsministern besviken

Riksdagen hoppas att det nya kompromissförslaget om könskvotering till bolagsstyrelser ska stoppas av en blockerande minoritet medlemsländer.

När EU-ländernas jämställdhetsministrar möts på torsdag i Bryssel kommer det italienska ordförandeskapet att ge besked om det blir en EU-lagstiftning för att tvinga fram fler kvinnor i bolagsstyrelser. Det beror på om Italien lyckas få tillräckligt många länder med sig. Frågan har varit i svang sedan 2012 då kommissionen föreslog minst 40 procents representation i börsnoterade bolagsstyrelser för det underrepresenterade könet senast år 2020.

Nu har italienarna föreslagit en kompromiss som sänker ambitionen men som också kanske bryter upp motståndet i gruppen om åtta länder, däribland Sverige, som 2013 blockerade reformen. Målet om 40 procents representation kvarstår men inte som tvingande om ett land lyckas uppnå en 25-procentsnivå senast 2018. Det senare skulle då bedömas som en ”god utveckling” och visa att landet var på rätt väg.

– Vi anser att jämställdhetsfrågor är väldigt viktiga. Det här förslaget har lite påverkan på Sverige eftersom vi nästan är där, sade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Europaportalen och påpekade att i dag är andelen kvinnor i svenska börsnoterade bolagsstyrelser redan 24 procent, underförstått att det då inte så mycket att bråka om.

Men trots att förslaget om könskvotering har urvattnats så beslöt allianspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att vid förra veckans EU-nämndsmöte stoppa regeringens förslag om ett svenskt stöd till kompromissen. Huvudinvändningar är att företagsägarna själva ska bestämma styrelsens sammansättning, alternativt att det är länderna och inte EU som ska besluta i frågan.

– Det är tråkigt att majoriteten ser ut som den gör men jag respekterar det, sade Åsa Regnér efter mötet.

Det är andra gången på kort tid som regeringen lider nederlag i en viktig fråga i EU-nämnden.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret