Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Justitie - och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Sverige redo ta ledarskap i flyktingfrågan

STOCKHOLM 3 februari 2015 | Söker efter ny modell

FN:s flyktingkommissarie António Guterres tror att EU kan få ta emot flyktingströmmar från östra Europa. Samtidigt lovar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att driva på för en fungerande europeisk mottagning av flyktingar.

När FN:s flyktingkommissarie António Guterres på tisdagen besökte Stockholm och den svenska regeringen öste han beröm på Sveriges flyktingmottagande och ekonomiska stöd till UNHCR   – FN:s flyktingorgan..

Samtidigt var han mycket kritisk till hur det europeiska asylmottagandet fungerar. Tyskland och Sverige står tillsammans för närmare hälften av flyktingmottagandet i EU mellan många andra medlemsländer tar emot betydligt färre flyktingar.

– Det är uppenbart att dagens system inte fungerar korrekt. Något är fel, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres och betonade gång på gång att EU:s nya asylpolitik måste gälla i alla medlemsländer .

Flyktingkommissarien menade att även om situationen för flyktingar från Syrien är uppenbar kan en ny flyktingsituation bli akut i östra Europa som också kan påverka EU-länderna. António Guterres räknade med att närmare 1,3 miljoner ukrainare är på flykt internt i Ukraina eller i Ryssland. 80 000 har tagit sin tillflykt till Vitryssland och det har börjat komma mindre grupper ukrainare till Polen. Lägg där till att konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan ”blir mer komplicerad med fler incidenter och soldater som dör” enligt Guterres.

— Jag måste säga att jag oroas av vad jag ser i östra Europa, säger António Guterres. Han efterlyste samtidigt ett europeiskt ledarskap för ett bättre asylmottagande. Något som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) plockade upp på den gemensamma presskonferensen.

– Jag vill bara säga att Sverige är redo att ta på sig det ledarskapet tillsammans med [Tyskland och Italien]. Vi kan arbeta med dem för att hitta en modell som delar ansvaret mer lika mellan europeiska länder, säger Morgan Johansson.

Han tror att bara möjligheten att flyktingströmmar från östra Europa skulle nå EU-länderna i större mängd kan få de medlemsländer som ligger närmast Ukraina att intressera sig för en mer rättvis fördelning av flyktingar än vad de gör i dag.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret