Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Miljarder utlovas om Europas digitala gränser rivs

BRYSSEL 25 mars 2015 | "Jag hatar geoblockering"

EU-medborgare ska kunna använda digitala tjänster och varor även när de är i andra medlemsländer. Kommissionen vill också förenkla för företag och konsumenter att e-handla över gränserna.

De 28 EU-kommissionärerna tog på onsdagen de första stegen mot ett nytt stort förslag om att sudda ut de digitala gränserna mellan medlemsländerna.

– När folk rör sig runt om i Europa vill de kunna lyssna på musik eller se på filmer som de köpt på nätet. Men det går inte, sade EU-kommissionär Andrus Ansip som har det övergripande ansvaret för arbetet.

Han vänder sig mot de hinder som finns för användning av digitala varor och tjänster, så kallad geoblockering.

– Jag hatar geoblockering. Det är gammalmodigt inte rättvist. Vi borde inte använda sådana typer av instrument i det tjugoförsta århundradet, sade Ansip som dock inte berättade hur detta ska gå till – huruvida han vill införa licenser som gäller i EU istället för bara ett medlemsland eller andra metoder.

I den omfattande strategin, som kommer 6 maj, ingår även förslag om att göra det lättare för företag att tillhandahålla digitala varor och tjänster över landsgränserna.

– Om reglerna vore desamma, eller enklare, i alla EU-länder, skulle fler än hälften av företagen sälja över gränserna, sade Ansip med hänvisning till EU-kommissionens stora opinionsundersökning, Eurobarometern.

Medborgarna i EU-länderna skulle kunna spara 11,7 miljarder euro, motsvarande 110 miljarder kronor, årligen när de handlar på nätet om hindren på den digitala inre marknaden undanröjdes, enligt kommissionens beräkningar.

Kommissionen vill även modernisera upphovsrätten, införa gemensam standard för data och främja investeringar i infrastrukturer för snabb uppkopplingar och tillgång till bredband.

Enligt kommissionen kan en helt utbyggd digital inre marknad generera 340 miljarder euro, motsvarande 3,2 biljoner kronor, och skapa hundratusentals nya arbetstillfällen.

Efter att kommissionen i början av maj lägger fram den detaljerade strategin ska medlemsländerna och EU-parlamentet säga sitt.

– Jag har inga illusioner. Det kommer att bli en kamp i uppförsbacke, sade Andrus Ansip.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret